Când depun proiectul pentru banii europeni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află când încep şi când se închid sesiunile de depunere a proiectelor pentru finanţare de la UE. Sesiunile de depunere a proiectelor pentru Programul Operaţional Regional şi pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane sunt, în prezent, active.

Aproape că ţi-ai finalizat proiectul pentru solicitarea unui sprijin european şi vrei să ştii când poţi să-l depui? Sau ai o idee de proiect şi vrei să ştii cât timp mai ai la dispoziţie până la deschiderea sesiunii de depunere?

Ei bine, află care sunt programele care au, în prezent, sesiuni active şi când se pot depune proiectele pentru celelalte. Proiectele se depun de către firma de consultanţă sau de către solicitant, în cazul în care acesta şi-a întocmit singur proiectul, la Oficiile Judeţene.

Sesiuni active

În momentul de faţă, pot fi depuse proiectele aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane şi Programului Operaţional Regional, pentru majoritatea domeniilor majore de intervenţie. Pentru acesta din urmă, depunerea se efectuează continuu, fără termen de închidere a sesiunii.

Totuşi, în Regiunea Nord-Est, cererile de proiecte privind reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale s-au suspendat de la data de 24 aprilie. „Programul este greoi şi nu reuşeşte să absoarbă resursele din cauza criteriilor de evaluare neclare şi a birocraţiei”, explică Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.

Cei care vor să acceseze fonduri de la UE aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie să ştie că sesiunile pentru majoritatea domeniilor se închid în lunile iunie-iulie, doar câteva dintre acestea având termene-limită până în toamnă.În prima parte a acestei luni s-au deschis sesiunile de depunere a proiectelor şi pentru Fondul European pentru Pescuit. Nu se cunoaşte deocamdată termenul-limită de depunere. 

În cadrul Programului Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice sunt deschise sesiunile pentru proiectele ce vizează cercetarea şi dezvoltarea în parteneriat între universităţi, institute şi întreprinderi, accesul întreprinderilor la activităţi de cercetare-dezvoltare şi cele care au în vedere îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Proiectele pentru investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor se pot depune începând cu 8 iulie. Pentru celelalte domenii ale programului nu s-a stabilit deocamdată data de deschidere a sesiunilor.

Agricultura, în stand-by

Pentru depunerea proiectelor aferente Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală nu a fost deocamdată anunţată nicio dată de demarare a sesiunii de depunere. Doar măsura privind înfiinţarea grupurilor de producători (142) este activă în acest moment şi nu se cunoaşte deocamdată termenul-limită de depunere a proiectelor.

Pentru măsurile de modernizare a exploataţiilor agricole (121), de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi de renovare şi dezvoltare a satelor nu a fost anunţată oficial deschiderea sesiunilor de depunere, însă consultanţii se aşteaptă ca proiectele să poată fi depuse de la jumătatea lunii
viitoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite