Cum creşte averea acţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rentabilitatea financiară este reprezentativă pentru profitabilitatea investiţiei Raportul dintre profitul net şi capitalurile proprii arată cu ce randament reuşesc emitenţii de la BVB

Rentabilitatea financiară este reprezentativă pentru profitabilitatea investiţiei

Raportul dintre profitul net şi capitalurile proprii arată cu ce randament reuşesc emitenţii de la BVB să înmulţească plasamentele investitorilor.

Decizia de investiţie în acţiunile companiilor listate la bursă trebuie să ia în calcul o serie de indici de evaluare de prim rang (PER - preţ acţiune/profit pe acţiune, P/Bv - preţ curent pe acţiune/valoarea contabilă a unei acţiuni, P/S - preţul unei acţiuni/veniturile societăţii pe acţiune). Departajarea între companii se poate face şi aplicând criteriul rentabilităţii financiare (ROE).

Amonil şi Azomureş, în top

Practic, rentabilitatea financiară (return-on-equity) arată cât câştigă la fiecare 100 de lei capital propriu. "Este un indicator important, deoarece raportează profitul, ca ţintă supremă a oricărei afaceri, la capitalul deţinut, capitalul acţionarilor, avuţia acţionarilor", explică Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction.

În momentul de faţă, cele mai mari valori ale indicatorului ROE sunt înregistrate de Amonil (49,35), Azomureş (42,55), Banca Transilvania (37,34), BRD-Groupe Societe Generale (37,22). La fel de bine se poziţionează Alumil, Rompetrol Well Services sau SIF Banat-Crişana.

Se observă faptul că Amonil şi Azomureş, cele mai rentabile financiar ca indicator ROE, au şi cele mai mici PER-uri, de 3,02 şi, respectiv, 3,23 la începutul acestei săptămâni, indicând faptul că acţiunile celor două companii sunt mult subevaluate.

La polul opus, la capitolul ROE, se află Oltchim (-124,84), Electroaparataj (-22,68), MJ Mailis (-17,08), Armătura (-15,87) şi companii precum Electroputere, Petrolexportimport, Rompetrol Rafinare Constanţa, Agras Vienna Insurance Group. Cu alte cuvinte, societăţile care înregistrează pierderi au un indicator ROE negativ, ceea ce înseamnă că, în momentul respectiv, capitalul utilizat nu a fost investit profitabil.

Pe de altă parte, un ROE mai mic poate fi explicat şi prin existenţa unei industrii ajunse în faza de maturitate, ce nu mai poate genera decât profituri marginale, atrage atenţia Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital Invest.

Atenţie la operaţiunile speciale!

Majorările de capital social, reevaluarea activelor sau alte operaţiuni pot denatura, însă, informaţia transmisă de indicatorul financiar în discuţie.

"De exemplu, ROE pentru Azomureş este distorsionat din cauză că societatea a obţinut profituri foarte mari prin simpla aliniere a preţurilor produselor ei la cotaţiile internaţionale ale îngrăşămintelor (la AZO, cantitatea vândută a scăzut cu 13% în primul trimestru) şi trebuie luat în calcul cât timp se vor menţine aceste preţuri la nivelul de acum, dat fiind că efectele secetei de anul trecut se vor diminua treptat", explică Antonela Badea, analist financiar Vanguard.

La nivel global, este dificil de făcut o comparaţie pentru ROE din cauza diferenţelor în raportările contabile, subliniază Andreea Ciobanu. Totuşi, mediile sectoriale de la BVB pentru ROE ar trebui să fie mai mari faţă de cele de pe pieţele mature europene şi aproximativ asemănătoare dacă luăm ca reper pieţele din regiune, spun analiştii.

"De exemplu, sectorul bancar de la noi are o medie ROE de 20%, iar dacă excludem Banca Comercială Carpatica, cu ROE foarte scăzut, avem chiar 33%, peste media din regiunea CEE (inclusiv Austria), de 25%, iar în ţările Europei de Vest, acesta coboară până la 16%-17%", spune Antonela Badea.

Diferenţa este dată de creşterea mai agresivă a băncilor din regiune, deoarece aici profitabilitatea nu este încă atât de afectată de concurenţă ca în economiile dezvoltate, iar potenţialul pieţelor permite acest lucru, explică analistul Vanguard.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite