Tot mai multe credite „vânate” de recuperatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, băncile de pe piaţa românească au dat spre recuperare firmelor de colectare a creanţelor aproximativ 185.000 de credite restante. Valoarea acestora a fost de 150 de milioane de euro. Cele mai frecvente credite date spre recuperare sunt cele de consum, contractate de persoane fizice în monedă naţională.

Creşterea alertă a res-tanţelor la credite a început să îngrijoreze tot mai mult băncile de pe piaţa românească. La finele lunii octombrie, totalul restanţelor înregistrate de populaţie şi firme se ridica la aproximativ 680 de milioane de euro şi reprezentau 1,28% din totalul creditelor acordate.

În acest context, instituţiile bancare au apelat şi mai mult la firmele de colectare a creanţelor. “Majoritatea băncilor comerciale de pe piaţă vând la momentul actual o parte, mai mică sau mai mare, din portofoliile lor de datorii”, spune Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI România.

Astfel, valoarea portofoliilor de credite neperformante vândute în acest an de către bănci depăşeşte 150 de milioane de euro, potrivit datelor liderului de piaţă EOS KSI România. În ceea ce priveşte numărul de cazuri date spre recuperare în 2008, acesta se ridică la aproximativ 185.000.

Preţuri în scădere

În ciuda valorii tot mai mari a portofoliilor vândute, companiile de colectare a creanţelor s-au confruntat în acest an cu o reducere destul de însemnată a preţurilor de vânzare. Kovacs spune că, în prima jumătate a lui 2008, atât preţul, cât şi numărul de portofolii vândute de bănci au atins un maximum. Ulterior, numărul de pachete a scăzut şi, în acelaşi timp, şi preţul.

“Preţul mediu al unui portofoliu a scăzut de la 20-25% până la aproximativ 15% din valoarea sa”, a spus reprezentantul EOS KSI. Creşterea costului finanţării, micşorarea ratei de succes la colectare şi creşterea gradului de risc sunt principalii factori care au contribuit la reducerea preţului pe această piaţă.

“Preţurile pe colectarea de creanţe de la persoane fizice au înregistrat o scădere şi ca o consecinţă a creşterii concurenţei”, consideră Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager din cadrul Coface România.

O piaţă de 29 milioane de euro

Piaţa este dominată în prezent de zece jucători importanţi, precum Coface, EOS KSI, Mellon, alături de care mai activează 30-40 de jucători de talie medie şi mică. Potrivit estimărilor EOS KSI, valoarea totală a pieţei se va ridica, în acest an, la 28-29 de milioane de euro, ca valoare a veniturilor.

Ritmul anual de creştere va fi unul mai temperat, de 16%, comparativ cu cel din 2007, când a fost de 47%. „Pe fondul crizei economice globale şi al problemelor de lichiditate, atât piaţa creditării cât şi piaţa de colectare a creanţelor şi-au încetinit creşterea”, a explicat Kovacs.

Provocări pentru 2009

Deşi sunt conştiente de faptul că criza globală îşi va pune într-o oarecare măsură amprenta şi asupra pieţei de colectare a creanţelor, companiile de profil estimează creşteri în următorul an.

“Ne aşteptăm ca volumul de cazuri primite de la clienţi să înregistreze o creştere în 2009, cunoscând faptul că populaţia va dispune de tot mai puţini bani, rata de incidenţă la plată va creşte şi automat şi numărul restanţierilor va creşte”, spune Coman.
Totuşi, următorul an va aduce şi o serie de provocări pentru societăţile de profil.

Printre acestea se numără costul mare al banilor, declinul pieţei de creditare şi creşterea şomajului, spune Kovacs. În orice caz, evoluţia acestor factori va influenţa industria colectării de creanţe cu o întârziere de 6 până la 9 luni. 

Portretul restanţierului

Portretul restanţierului descrie o persoană de sex masculin, de aproximativ 35 de ani, cu studii medii, care locuieşte în Bucureşti. Aceasta contractează un împrumut de nevoi personale negarantat, în lei, şi întârzie aproximativ 90 de zile cu o datorie de 820 de euro.

Pentru recuperarea datoriei de către firma specializată, restanţierul este contactat telefonic şi i se comunică faptul că este datornic faţă de banca X, pentru contractul de credit Y. Compania de colectare solicită plata sumei restante în termen de maximum 15 zile.

Dacă suma este mai mare şi persoana nu o poate achita, se stabileşte o eşalonare a acestei restanţe. Dacă recuperatorul nu reuşeşte să ia legătura telefonic cu datornicul, echipa de colectare se va deplasa la domiciliul acestuia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite