Noi credite pentru case cu avans mai mic de 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română este cea de-a patra instituţie de credit care a început, din această săptămână, să acorde împrumuturi pentru populaţie conform noilor norme de creditare

Banca Comercială Română este cea de-a patra instituţie de credit care a început, din această săptămână, să acorde împrumuturi pentru populaţie conform noilor norme de creditare

Oficialii BCR spun că, prin reducerea avansului şi creşterea gradului de îndatorare până la 65% din venituri, circa 85% din populaţia ţării poate obţine finanţare pentru achiziţia bunurilor de larg consum sau pentru cumpărarea de locuinţe. Iar valoarea coşului minim de subzistenţă va fi diferită pentru fiecare regiune a ţării.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare instituţie de credit din ţara noastră, urmează să introducă, din semestrul al doilea, şi posibilitatea de a obţine credite fără avans. Mai mult, ţinând cont de noile condiţii de finanţare, Dorin Cojocaru, directorul direcţiei retail din cadrul BCR, prognozează dublarea mediei lunare a vânzărilor creditului de retail, în trimestru trei al anului curent.

"Media lunară a creditelor de retail va creşte de două ori în trimestrul al treilea faţă de luna mai", explică Cojocaru, citat de Mediafax. Mai mult, odată cu trimiterea informaţiilor pozitive către Biroul de Credit (care cuprind gradul total de îndatoare) şi renunţarea la avans, semestrul al doilea va aduce o medie lunară de trei ori mai ridicată decât în mai.

Renunţarea la avans a scumpit locuinţele cu 10 - 15%

Directorul BCR estimează un impact semnificativ pe piaţa imobiliară generat de schimbarea metodologiei de creditare. "Implementarea normelor BCR va determina efecte pozitive la nivelul cererii, datorită creşterii segmentului de clienţi care îşi permit credite", spune Cojocaru. Astfel, impactul asupra pieţei ar putea fi semnificativ, având în vedere dimensiunile BCR, care controlează circa 25% din sistemul bancar românesc, în funcţie de active. Mai mult, preţurile activelor imobiliare s-au majorat numai de la începutul acestui an cu 10%-15%, unul dintre motive fiind relaxarea creditării pentru persoanele cu venituri ridicate.

Dorin Cojocaru menţionează că renunţarea la avans sau reducerea acestuia va fi hotărâtă în funcţie de semnalele primite din piaţa imobiliară, ceea ce înseamnă că BCR ar putea adopta această măsură în momentul în care se va înregistra o stabilizare relativă a preţurilor activelor imobiliare.

Gradul maxim de îndatorare urcă la 65%

Solicitanţii de credit vor putea contracta împrumuturi cu un grad de îndatorare de până la 65%, aplicat la venitul net eligibil al familiei. Totodată, gradul de îndatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clienţilor şi de comportamentul de plată al acestora.

Venitul eligibil al familiei este venitul net, din care se scad cheltuielile aferente coşului minim de subzistenţă şi alte cheltuieli, precum chirii sau asigurări. "Clientul care poate accesa un credit cu grad de îndatorare de 65% este cel care nu a avut întârzieri mai mari de 30 de zile la plata altor credite în sistemul bancar în ultimul an. În cazul în care întârzierile au depăşit 60 de zile, clientul este penalizat, iar dacă durata este mai mare de 90 de zile, persoana poate accesa un împrumut dacă valoarea restanţelor nu a depăşit 100 de lei", a explicat Dorin Cojocaru.

Coşul minim de subzistenţă va fi diferenţiat pe regiuni geografice şi în funcţie de localitatea de domiciliu. Diferenţa dintre veniturile luate în calcul, în funcţie de regiune şi domiciliu, este de 20%. Cu titlu de exemplu, o familie cu un venit lunar net de 4.500 de lei putea obţine, după vechile norme de finanţare, o sumă maximă de 77.200 de euro, iar în noile condiţii creditul maxim variază între 125.500 de euro şi 134.300 de euro, în funcţie de regiune şi mediul în care trăieşte clientul.

Băncile care au primit avizul BNR

Alpha Bank, BRD - Groupe Societe Generale şi Volksbank România sunt primele trei instituţii de credit care au primit avizul Băncii Naţionale pentru noile condiţii de finanţare. Cel mai mare grad de îndatorare poate fi obţinut în cazul BRD - până la 70% din venitul net, iar Alpha Bank finanţează până la 65% din venitul net. Valoarea coşului minim de subzistenţă este, în cazul celor două bănci, 735 de lei pentru o familie cu trei persoane. Iar gradul maxim de îndatoare ce poate fi obţinut la Volksbank este de 65% pentru clienţii care au venit net eligibil mai mare 1.250 de euro pe lună.

Preţurile din real estate au crescut cu 10-15% de la începutul anului, în aşteptarea regulamentului BNR privind noile condiţii de creditare
Dorin Cojocaru,
director direcţia retail BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite