La contribuţii egale, femeile primesc pensii mai mici decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anii de muncă mai puţini şi câştigurile inferioare conduc la o reducere a pensiei medii a femeilor Contribuţiile la un fond privat de pensii vor deveni de la anul o certitudine. La

Anii de muncă mai puţini şi câştigurile inferioare conduc la o reducere a pensiei medii a femeilor

Contribuţiile la un fond privat de pensii vor deveni de la anul o certitudine. La cotizaţie egală, dar vechime mai mică, femeile sunt predispuse la o pensie medie redusă faţă de cea a bărbatului. Legislaţia nu reglementează şi cum ar putea contribui angajaţii pe perioada (cel puţin a) unui concediu de maternitate.

Deşi în România femei manager sau soţii cu salariul mai mare decât al bărbatului nu mai miră pe nimeni, asta nu reprezintă o certitudine pentru o pensie mai mare. Pentru ţara noastră, estimările făcute în legătură cu impactul reformei pensiilor indică faptul că numărul mai mic de ani de muncă, câştigurile mai mici şi speranţa de viaţă mai mare pot conduce la o reducere a pensiei medii a femeilor cu aproximativ 34% în comparaţie cu cea din sistemul public, dacă situaţia rămâne neschimbată. Asta rezultă din studiul realizat de Centrul parteneriat pentru Egalitate, în cadrul proiectului "Reforma sistemului de pensii şi impactul ei asupra femeilor".

Media pe ţară a salariului femeii (şi implicit la fondul de pensii pilonul II şi III) este mai mică decât a bărbatului, asta pentru că ele lucrează în domenii mai prost plătite, cum ar fi sănătatea şi învăţământul. Prin urmare, chiar dacă reglementările legislative ale planurilor de pensii sunt aceleaşi pentru femei şi bărbaţi, apar diferenţe între nivelurile de pensie din cauza inegalităţilor existente pe piaţa muncii şi a faptului că femeile au mai multe întreruperi în munca salarială. Prea puţine statistici pun accent pe faptul că la milioanele de euro acumulate la fondul de pensii, peste 60% provin din contribuţii ale femeilor, dat fiind faptul că numărul lor e mai mare decât al bărbaţilor. La finele anului 2007, numărul contribuitorilor la pilonul II şi III se va ridica la circa 600.000 de persoane.

Dilema angajaţilor : depozite bancare sau fond de pensii

Exemplul Poloniei (ţară cu al cărui sistem de pensii ne asemănăm) arată că deşi diferenţa de venit dintre femei şi bărbaţi este de 20%, pensia medie a femeilor va scădea la aproximativ 55% din pensia medie a bărbaţilor, ţinând seama de diferenţa de 5 ani existentă în vârsta de pensionare.

Un alt lucru important pentru ambele sexe în ajungerea la o pensie cât mai mare este alegerea fondului de pensii. "Criteriile de alegere a fondului şi a nivelului de rentabilitate aferent trebuie să aibă în vedere durata investiţiei şi toleranţa la risc", spune Cătălin Ciorsac, analist financiar la Certinvest. Pe termene mai mari, se pot alege şi fonduri mai riscante. "E în interesul fiecărui administrator să ţină comisioanele de administrare cât mai mici din punct de vedere procentual, pentru a oferi o rentabilitate bună propriilor fonduri. Investitorii sunt motivaţi în primul rând de randamente, deci nici fondurile de pensii nu vor avea comisioane mari de administrare", mai adaugă Ciorsac.

"Fondurile de pensii se vor menţine cu mult în faţa dobânzilor bancare", explică analistul financiar de la Certinvest decizia de a alege un fond de pensii. Depozitele bancare reprezintă plasamente pe termen scurt, termen în care nu au cum să aducă profitabilitatea oferită de instrumentele pe termen lung. Cu cât investitorii (respectiv pensionarii) încep contribuţiile mai din timp, cu atât mai mult sunt recompensaţi - prin rezultatele instrumentelor în care îşi plasează banii (aceste diferenţe se văd în exemplele din casetă).

Statul va garanta contribuţiile la fondurile de pensii private, dar nu şi diferenţele cauzate de creşterea inflaţiei sau vreun cuantum minim al pensiei lunare. Acest lucru înseamnă că statul va garanta doar valoarea nominală a contribuţiilor acumulate la fondurile de pensii private, nu şi valoarea lor reală. Valoarea pensiei de stat ar putea reprezenta circa 25% din salariul mediu al unui angajat român în anul 2025, comparativ cu aproape 50% în prezent, dacă se va menţine ritmul actual de creştere a numărului pensionarilor şi de scădere a populaţiei, în special a populaţiei active. Valoarea medie a pensiei în sistemul asigurărilor sociale de stat se ridică la 380 de lei, în timp ce salariul mediu net este de circa 800 de lei, potrivit datelor companiei de asigurări de viaţă Aviva. În prezent, raportul salariaţi-pensionari este de 1 la 1,24, numărul total al pensionarilor fiind de 5,8 milioane de persoane.

Exemplu de contribuţie:

Perioadă: 25 ani pentru bărbaţi/ 20 ani pentru femei

Perioadă pensie: 15 ani pentru bărbaţi/20 ani pentru femei

Randament anual euro: 10%

La o contribuţie anuală de 400 euro:

Pentru bărbaŢi: total contribuţii 10.000 euro

Pensia lunară: 436 euro (activ la data pensionarii 41.523 euro, total anuităţi 78.499 euro)

Pentru femei: total contribuţii 8.000 euro

Pensia lunară: 225 euro (activ la data pensionării 24.152 euro, total anuităţi 121.052 euro)

Fiecare unitate monetară şi fiecare procent de randament produc o diferenţă considerabilă în rezultate, adică în pensia primită.

* sursa: CERTINVEST

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite