Încă un cartonaş roşu pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Fitch a scos ţara noastră din categoria economiilor cu risc investiţional redus. La doar două săptămâni după ce Standard&Poor’s “a penalizat” România, Fitch reduce cu două trepte ratingul ţării noastre şi o clasează în grupa de risc speculativ.

Agenţia de evaluare Fitch a redus ieri ratingul României pentru creditele pe termen lung în valută cu două trepte, de la “BBB” la “BB+”, cu perspectivă negativă. Retrogradarea determinată de îngrijorările analiştilor Fitch privind capacitatea de a evita o criză severă scoate România din categoria statelor cu calificativ “investment grade”.

Decizia este similară cu cea luată de agenţia Standard& Poor’s în urmă cu doar două săptămâni, când ratingul ţării noastre pentru împrumuturile în valută pe termen lung a fost redus la “BB+” de la “BBB-“. Recent, Moody’s a anunţat că ratingurile acordate ţărilor emergente (categorie în care se înscrie şi România) vor rămâne nemodificate în următoarea perioadă.

Totuşi, în condiţiile în care tensiunile de pe pieţele interbancare şi ieşirile de capital vor continua şi în prima parte a lui 2009, agenţia va avea în vedere o reevaluare a respectivelor ţări. Concret, calificativele acordate de agenţiile de evaluare reflectă capacitatea respectivelor ţări de a-şi rambursa datoria externă.

România, incapabilă să evite o criză severă?

Tot ieri, Fitch a redus şi ratingurile Bulgariei, Ungariei şi Kazahstanului, iar ca urmare directă a retrogradării României, a scăzut şi calificativele acordate oraşelor Bucureşti şi Oradea. De scăderi ale ratingului au avut parte şi băncile BCR, BRD Soc Gen, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank  şi Banca Românească.

Scăderea ratingului reflectă îngrijorările analiştilor Fitch cu privire la cadrul de politică macroeconomică a României, dar şi abilitatea ţării de a evita o criză economică şi financiară severă.

”Cu un deficit de cont curent care se accentuează – estimat să depăşească 14% din produsul intern brut (PIB) în 2008-, alimentat de creşterea excesivă a creditării, Fitch consideră că este nevoie de o ajustare mult mai solidă a politicii, mai ales a celei fiscale, pentru evitarea unei crize valutare”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare.

Totuşi, datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), reiterate de Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, arată că deficitul de cont curent se va reduce în acest an la 13,4% din PIB, în condiţiile în care nivelul importurilor se va menţine peste cel al exporturilor. Deficitul comercial al României şi-a accelerat ritmul anual de creştere în a noua lună a acestui an, la 12,5%.
Dinamica este explicată de avansul semnificativ al importurilor, care l-a depăşit pe cel al exporturilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Calculat în lei, deficitul comercial s-a adâncit în primele nouă luni cu 24,1%, până la 61,56 miliarde lei. Analiştii Fitch avertizează că România ar putea ajunge în situaţia de a solicita sprijin financiar de la comunitatea internaţională, pentru a preveni o criză de credit. Totuşi, reprezentanţii băncii centrale au subliniat în urmă cu două săptămâni că România nu are nevoie, în momentul de faţă, de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pe ultimul loc la numărul de taxe

România nu stă bine nici la capitotul taxe şi impozite. Din 181 de ţări din întreaga lume analizate de PricewaterhouseCoopers (PwC) în studiul “Paying Taxes”, ocupăm ultimul loc la numărul de impozite plătite de o companie cu capital privat, cu profil manufacturier şi cu 60 de angajaţi. Practic, pentru a achita cele 113 de taxe şi impozite, managerii români au nevoie de 202 ore pe an, iar valoarea acestora ajunge să reprezinte aproape jumătate din profitul obţinut.

Prin urmare, la nivelul Uniunii Europene, România este codaşă la facilitatea plătirii taxelor, în timp ce la polul opus se situează Irlanda, Danemarca şi Luxemburg. În aceste condiţii, dar şi în contextul crizei financiare internaţionale, România ar trebui să se concentreze pe continuarea reformelor structurale, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii, înregistrarea proprietăţii şi sistemul de impozitare.

“Pentru a ajunge la nivelul mediu de competitivitate înregistrat în UE la capitolul, România are nevoie de 76 de ani”, a subliniat ieri Arabela Aprahamian, reprezentant al Băncii Mondiale.

Leul slăbeşte

Decizia Fitch s-a resimţit imediat în evoluţia cursului de schimb leu/euro. După o cădere a cotaţiei în tran­zacţii, în urma anunţului Fitch, evoluţia cursului a fost urmată de o revenire, susţinută de tendinţa regională. Moneda naţională a pierdut ieri peste 2 bani (0,57%) la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României (BNR), până la 3,7482 lei/euro.

 “Anunţul Fitch a avut impact asupra monedei naţionale doar pe moment. Deprecierea de dimineaţă a fost una marginală, după care leul a început să se aprecieze, pe o piaţă mai puţin volatilă faţă de regiune”, a spus pentru NewsIn Narcis Noaghea, dealer BCR.

Analiştii locali contestă decizia Fitch
Decizia agenţiei Fitch de a retrograda ratingul României are la bază date economice neactualizate şi nu dovezi ale înrăutăţirii capacităţii ţării de a-şi rambursa datoria, consideră analiştii români.

“Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţii importante ale economiei româneşti, cum ar fi creşterea reală anuală a PIB la 9,1% în 2008 şi 6% estimat pentru 2009, precum şi menţinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale”, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

În plus, acesta a subliniat că România are un nivel suficient al rezervelor internaţionale (27,3 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie) şi un stoc de datorie externă mai scăzut faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, nivelul rezervelor minime obligatorii se menţine în continuare ridicat şi asigură un rol prudenţial de menţinere a unui grad corespunzător de lichiditate de către instituţiile de credit.

Avansul creditării, o chestiune exagerată

Totodată, Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, spune că, la începutul acestui an, analiştii Fitch estimau că deficitul de cont curent se va adânci la 17,5% din PIB în 2008, în momentul în care au redus la negativă perspectiva de rating a României.
“Acum spun că deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu două trepte. Nu ştiu pe ce date ­s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corecţie a deficitului de cont curent”, a spus Anghel, pentru NewsIn.

Mai mult, economistul a subliniat că România nu a cerut sprijin financiar de la FMI sau UE şi, spre comparaţie, sunt ţări care stau mult mai prost din punct de vedere macroeconomic, dar au rămas în categoria investment grade. Îngrijorarea Fitch privind ritmul de creştere al creditării este exagerată, consideră analiştii români.

Ei aduc drept argument nivelul intermedierii financiare (credite/PIB) care este redus faţă de cel al altor state din regiune. Mai mult, noile norme de creditare impuse de BNR băncilor comerciale sunt de natură să tempereze această creştere. “Care creştere a creditării? Creditul nu prea mai are cum să crească”, consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Economistul Raiffeisen Bank spune că statutul de ancoră a Uniunii Europene, datoria publică redusă şi potenţialul de creştere economică sunt argumente pentru care România ar fi meritat să rămână în investiment grade.

Retrogradarea va spori prudenţa investitorilor

Retrogradarea ratingului României de către Fitch şi Standard&Poor’s nu va rămâne fără efect asupra economiei româneşti.
Printre efectele potenţiale se numără scumpirea previzibilă a finanţării pentru România şi firmele româneşti, dar şi creşterea prudenţei investitorilor.

“Unii investitori de portofoliu au reglementări interne care le interzic plasamente în active fără rating de investment grade”, a explicat Lucian Anghel.

image

 Decizia Fitch nu a ţinut cont de evoluţii importante ale economiei româneşti

image
image


Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor

image

Sunt ţări care la nivel macroeconomic stau mult mai prost ca România

image
image


Lucian Anghel, economist-şef al Băncii Comerciale Române

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite