IAR Ghimbav are posibilitatea să doteze elicopterele militare pentru scopuri sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania IAR Ghimbav din judeţul Braşov are posibilitatea să doteze elicoptere militare astfel încât acestea să fie utilizate în scopuri sanitare şi civile, în prezent MApN având deja patru elicoptere de intervenţie de urgenţă prevăzute cu sisteme şi echipamente destinate salvării militarilor.

Directorul general al companiei de elicoptere IAR Ghimbav, Neculai Banea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Apărării are patru elicoptere care sunt dotate cu sisteme şi echipamente destinate salvării militarilor din teatrele de operaţiuni.

"Noi am echipat cele patru elicoptere şi în variantă sanitară, dar acestea sunt aparate de zbor din categoria medie, pentru intervenţii de salvare a mai multor persoane, pentru cazuri militare şi urgenţe. Nu doar pentru o persoană, ca în cazul celor civile. Dar se pot face şi astfel de dotări", a spus Banea.

Directorul IAR Ghimbav nu a putut specifica un cost estimativ al unui elicopter dotat sanitar, spunând că acesta depinde de echipamentele care trebuie instalate. „Deocamdată nu ştim ce comenzi vom avea în 2011, acestea fiind în funcţie de bugetul pentru anul viitor", a mai spus Neculai Banea. Ministerul Sănătăţii vrea să achiziţioneze prin licitaţie elicoptere multifuncţionale, contractul având o valoare estimată cuprinsă între 40,4 milioane de lei şi 121,2 milioane de lei, fără TVA.

Proiectul prevede cumpărarea a minim două şi maxim şase elicoptere multifuncţionale medicalizate, din gama 2.700 - 3.175 kilograme, printr-un acord-cadru cu o durată de patru ani. Finanţarea achiziţiei va fi asigurată din fonduri de la bugetul instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că Armata dispune de "elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor".

Preşedintele a făcut aceste declaraţii în contextul în care a anunţat că anul viitor începe procesul de închidere a spitalelor neperformante.

Ministerul Apărării a înfiinţat, în septembrie, Serviciul Medical Militar de Urgenţă (SMMU), care este o structură specializată în anunţarea rapidă, intervenţia, acordarea primului ajutor calificat la faţa locului, transportul şi asistenţa medicală de urgenţă pentru personalul MApN aflat în misiune în ţară.

SMMU va fi interconectat la sistemul naţional medical de urgenţă, putând fi alertat inclusiv prin apelarea numărului unic de apel de urgenţă 112.Concepţia de realizare a SMMU prevede mai multe etape care urmează să fie implementate până în luna mai 2011. În prima etapă, au fost asigurate două elicoptere IAR-330 în configuraţie MEDEVAC, un avion AN-26 capabil să execute misiuni de evacuare aeromedicală, o ambulanţă şi două echipe medicale de urgenţă, precum şi Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central.

MApN preciza atunci că pentru atingerea capacităţii operaţionale proiectate mijloacele SMMU se vor completa progresiv cu alte elicoptere echipate în configuraţie MEDEVAC, ambulanţe şi echipe de specialişti, iar în final se vor constitui şi vor fi acreditate Compartimentele de Primiri Urgenţe în cadrul tuturor spitalelor din reţeaua sanitară proprie a MApN.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite