Guvernul pompează iar bani în ştergerea datoriilor la CET-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost mandatat de Guvern să transfere 165,3 milioane lei din bugetul propriu pentru achitarea datoriilor acumulate de CET-uri faţă de SNLO şi CFR Marfă, cele două companii urmând astfel să îşi achite la rândul lor obligaţiile restante la buget.

Bugetul ministerului a fost suplimentat prin hotărâre aprobată de Guvern. Fondurile vor fi utilizate pentru acoperirea datoriilor acumulate faţă de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), în cuantum de 148,3 milioane lei, şi CFR Marfă, de 16,9 milioane lei, de către centralele termice Colterm Timişoara, CET Braşov, Electrocentrale Oradea, CET Iaşi, CET Bacău, CET Govora, CET Arad şi Uzina de agent termic şi alimentare cu apă Motru.

Banii sunt, practic, plimbaţi de Guvern dintr-un buzunar într-altul. Sumele încasate vor fi utilizate de SNLO şi CFR Marfă exclusiv pentru achitarea obligaţiilor către buget. În hotărârea de guvern este indicat distinct că operaţiunea reprezintă ajutor de stat. Se continuă politica haotică de a susţine producătorii de energie termică ineficienţi din punct de vedere economic, la care mai trebuie adăugat faptul că subvenţionarea producţiei Gigacaloriei se face „la grămadă", nu după criterii sociale. De subvenţionarea producţiei agentului termic nu beneficiază grosul populaţiei, care şi-a montat centrale individuale, de apartament, sătulă să rămână fără apă caldă şi căldură deşi era cu factura la zi.

Mai mult, de exemplu, autorităţile braşovene nu au crezut vreodată în politicile de resuscitare a sistemului centralizat de termoficare: nicio investiţie care a vizat unităţile de învăţământ nu luat în considerare racordarea acestora la sistemul centralizat, cheltuindu-se sute de mii de euro în ulitmii ani pentru montarea de centrale termice pentru fiecare şcoală sau grădiniţă.

De astăzi: 90 de angajaţi de la CET Brăila intră în şomaj tehnic

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite