Vom fi mai bogaţi cu 12,5 miliarde de euro, în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii de la Unicredit spun că avuţia românilor va creşte cu 19% în următorii doi ani. Un raport al Unicredit Group arată că românul are, în medie, o avere de 1.441 de euro, dar şi

Analiştii de la Unicredit spun că avuţia românilor va creşte cu 19% în următorii doi ani.

Un raport al Unicredit Group arată că românul are, în medie, o avere de 1.441 de euro, dar şi datorii de 888 de euro. Deşi avuţia medie a românilor are printre cele mai mari ritmuri de creştere din regiune, suntem, în continuare, printre cei mai săraci est-europeni.


Unicredit estimează o creştere, în următorii doi ani, a avuţiei financiare a populaţiei până la nivelul de 43,5 miliarde euro. Este vorba de o apreciere cu 12,5 miliarde de euro, faţă de anul în curs. Practic, ritmul de creştere a bogăţiei în România va fi superior celui mediu estimat pentru statele din Europa Centrală şi de Est, dar rămânem în urma unor ţări precum Rusia sau Bulgaria.

Potrivit raportului Unicredit, avuţia financiară a gospodăriilor din regiunea central şi est-europeană va ajunge la 718 miliarde de euro. Valoarea reprezintă aproximativ 1% din avuţia mondială şi 59% din PIB-ul regiunii. Economistul-şef al Unicredit Group, Debora Revoltela, este de părere că 2007 poate fi considerat un alt an-record în ceea ce priveşte acumularea rapidă de avuţie în această regiune a Europei.

2007, an-record pentru acumularea de averi

Factorii care au susţinut această evoluţie sunt creşterea economică şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii, precum şi impactul, încă limitat în zonă, al crizei creditelor ipotecare din Statele Unite. La finalul lui 2008, creşterea medie în zonă va fi de 14%. Printre cei mai buni performeri se vor număra Rusia (31%), Bulgaria (21%) şi, la egalitate, România şi Turcia cu 19%.

De cealaltă parte se vor afla Estonia şi Letonia, ţări în care este aşteptată o incapacitate de economisire a gospodăriilor. În România, sporirea avuţiei populaţiei a fost susţinută de trei factori. Primul se referă la îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii, mai exact, la numărul în scădere al şomerilor (rata medie anuală a şomajului este de doar 4,4%). Cel de-al doilea este reprezentat de creşterea rapidă a veniturilor salariale. Astfel, în intervalul septembrie 2006-septembrie 2007, românii au câştigat cu 21% mai mult. O influenţă benefică au exercitat-o şi banii trimişi în ţară de către muncitorii români din străinătate.

Mai sărac ca un bulgar, dar la fel de îndatorat

Pentru 2007, estimările analiştilor Unicredit Group spun că un român are în medie o avere de 1.441 de euro şi datorii de 888 de euro. Suntem, în orice caz, codaşii regiunii. De exemplu, deşi gradul de îndatorare a vecinilor bulgari este aproximativ acelaşi cu al nostru, nivelul activelor financiare ale unui cetăţean de la sud de Dunăre depăşeşte media din România. În schimb, avuţia unui polonez este de trei ori mai mare decât a unui român, iar gradul de îndatorare rămâne la nivelul celui din ţara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite