După avertismentul BNR, băncile se cuminţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul dobânzilor pe piaţa interbancară a coborât ieri la jumătatea celor din ziua precedentă. După avertizările dure venite din partea băncii centrale, dobânzile de referinţă aplicabile creditelor în lei au revenit la normal.

Trei bănci româneşti au fost acuzate de oficialii BNR, fără a fi nominalizate însă, că au menţinut în mod deliberat dobânzi ridicate pe piaţa interbancară. Reacţiile nu au întârziat să apară: indicele de referinţă ROBOR, aplicabil creditelor în lei cu dobândă variabilă, s-a înjumătăţit, ieri, de la 57% până la 27,81%. 

Situaţie fără precedent

Ce s-ar fi întâmplat, însă, dacă banca centrală nu ar fi intervenit? Concret, un nivel ridicat al dobânzilor la care se împrumută în lei băncile pe piaţa monetară interbancară se reflectă în creşterea costurilor la creditele în monedă naţională cu dobândă variabilă.

Dobânzile-record de 500% practicate în ultimele zile între bănci au bulversat, practic, întregul sistem, iar o parte dintre bănci s-au grăbit să ia măsuri fie prin îngheţarea dobânzilor, fie prin majorarea lor. După nesiguranţa împrumuturilor în euro şi valute exotice, venise rândul monedei naţionale să-şi piardă din atractivitate? Acesta este al doilea eveniment ca amploare care a marcat piaţa bancară românească în ultima săptămână. Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit la rampă de două ori în mai puţin de şapte zile.

După contracararea atacului asupra leului venit din partea unor bănci din străinătate, miercuri, guvernatorul a avertizat asupra comportamentului anormal adoptat de trei instituţii din sistemul românesc de această dată. „Cele trei bănci compromit o piaţă şi un sistem, inducând ideea unei crize de lichiditate“, a atras atenţia Isărescu.

Băncile: NO COMMENT

Reprezentanţii băncii centrale au precizat nivelul dobânzilor afişate, miercuri, la ora 11.00, pe piaţa interbancară de cele trei bănci incriminate. Confruntând cifrele cu cele din sistemul Reuters indicat ca sursă, băncile cu cele mai mari dobânzi sunt UniCredit Ţiriac Bank (99%), The Royal Bank of Scotland (RBS) (95%) şi Bancpost (85%).  Oficialii a două dintre băncile în cauză s-au abţinut de la orice comentarii. „NO COMMENT“, s-au limitat să reacţioneze reprezentanţii RBS.

Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, ne-a declarat că nu deţine suficiente informaţii privind această situaţie, întrucât nu se află în ţară. Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank susţin însă că în ultimele cinci zile au existat mai multe bănci care au cotat dobânzi ridicate şi că nu există un tipar în acest sens. „În concluzie, considerăm că nu suntem printre băncile la care Banca Naţională a României face referire.

Nivelul dobânzii publicat în «Adevărul» în data de 23 octombrie a.c. reprezintă cotaţia băncii din data de 22 octombrie a.c., ora 11.00, generată de cererile de atragere de lichidităţi venite din partea altor bănci“, explică reprezentanţii instituţiei.

Totuşi, nivelul menţionat miercuri de BNR (ROBID/ROBOR, 52%/99%) ca aparţinând uneia dintre cele trei bănci corespunde în sistemul Reuters indicat de oficialii băncii centrale acestei instituţii de credit. Cele trei bănci au redus, dobânzile la plasarea de depozite overnight (la o zi) la 30% (UniCredit şi RBS) şi 23% (Bancpost).

„BNR ştie în orice moment care sunt  acţiunile fiecărei bănci şi ia măsuri în consecinţă“, atrage atenţia Valentin Lazea, economist-şef al băncii centrale. 

Măsuri concrete

Pentru a evita situaţii similare, BNR a decis ca, în cazul în care nivelul ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% rata dobânzii la creditul lombard, să suspende temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante.

În astfel de situaţii, BNR va publica ROBID pe toate scadenţele, la dobânda pentru facilitatea de depozit a băncii centrale şi ROBOR pe toate scadenţele, la dobânda pentru facilitatea de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite