De ce a ales La Caixa să preia Libra Bank?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca din România se adresează cu precădere liberilor profesionişti, o nişă dezvoltată care a atras atenţia instituţiei de credit spaniole  

Preluarea Libra Bank de către La Caixa ar putea să nu presupună însă o vânzare efectivă a acţiunilor deţinute de Broadhurst, ci un aranjament pentru dezvoltarea împreună a băncii autohtone.

Încă de la intrarea pe piaţa românească, spaniolii de la La Caixa au anunţat că vor sta cu ochii pe retailul bancar autohton. Planurile iniţiale vizau fie preluarea unei bănci cu o cotă de piaţă de 3-4%, fie a uneia de dimensiuni mai mici, pe care să o dezvolte organic ulterior.

Spaniolii au ales cea de-a doua variantă. Banca se află în negocieri finale pentru preluarea Libra Bank de la acţionarul său, fondul de investiţii Broadhurst, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, citate de Mediafax.

 „Sectorul financiar bancar are un potenţial de creştere deosebit şi de aceea nu se pune problema vânzării băncii, dar suntem interesaţi de un parteneriat cu un jucător global, care să sprijine cu know-how şi tehnologie dezvoltarea băncii“, a declarat, pentru Mediafax, Siminel Andrei, preşedintele NCH Advisors, firma care administrează activitatea locală a acţionarului Broadhurst.

Reprezentanţii Libra Bank au refuzat să facă comentarii pe tema speculaţiilor apărute în presă, în timp ce NCH Advisors nu a putut oferi detalii până la închiderea ediţiei. . 

Preluarea, previzibilă

În urmă cu o săptămână, consultantul de investiţii Bogdan Baltazar declara, pentru “Adevărul”, că doar băncile mici, cu o nişă bine dezvoltată, pot constitui ţinte de preluare pentru grupuri financiare de peste graniţă. Baltazar a revenit asupra aceleiaşi idei spunând că preluarea era previzibilă în condiţiile în care Libra Bank are deja o nişă bine dezvoltată.

 “Decizia de preluare s-a bazat pe două considerente. În primul rând, a existat dezvoltarea băncii pe nişa liber profesionistilor, la nivelul reţelei. În al doilea rând, Libra Bank a reprezentat o cale de intrare în zona de retail ”, ne-a spus consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Posibil parteneriat Broadhurst - la Caixa

Pe de altă parte, există posibilitatea ca La Caixa să fie interesată să preia banca profesiilor liberale doar pentru faptul că poate înlesni o intrare mai rapidă în sistemul de retail bancar românesc.

Având în vedere că Libra Bank deţine licenţă de funcţionare, are un sistem de sucursale şi clienţi, poate constitui un punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a unei strategii şi unui plan de afaceri ce vizează creşterea organică a băncii.

 “Presupun că La Caixa a făcut analize, a testat mai multe bănci şi au ajuns la concluzia că preluarea, eventual un aranjament cu acţionarii Libra Bank, le-ar putea deschide mai rapid uşa pentru intrarea în retailul bancar românesc”, ne-a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Dănilă.

În plus, preluarea ar putea să nu presupună o vânzare efectivă a portofoliului de acţiuni deţinut de fondul de investiţii Broadhurst, ci un aranjament între acţionar şi banca spaniolă.

“La Caixa ar putea să vină cu o majorare de capital, să se dezvolte banca împreună cu ceilalţi acţionari, urmând ca după o perioadă determinată de timp, să iasă din acţionariat”, a mai spus Dănilă. Activitatea specifică a fondului american prevede o investiţie pe o perioadă determinată, după care are loc vânzarea acţiunilor sau listarea lor la Bursă.

Libra Bank, în cifre

Activele Libra Bank se ridicau la 641 milioane de lei la finele lunii septembrie a anului trecut. Banca profesiilor liberale a intrat în portofoliul New Century Holdings (NCH) în mai 2003, când întreg pachetul de acţiuni a fost preluat de nouă firme deţinute de fondul de investiţii Broadhurst: Romarta - 47.97025%, Valm Proprietăţi - 13.25014%, Electroaparataj - 12.10928%, Metex Big - 10.52457%, Bil Investiţii - 9.90086%, Vel Pitar - 4.16115% şi Şapte Spice - 1.74057%.

Libra Bank a acordat anul trecut persoanelor cu profesii liberale credite de 83,6 milioane de lei, reprezentând 31,78% din volumul total al creditelor acordate de bancă. Pentru acest an, banca estimează un avans al portofoliului de împrumuturi pentru liberii profesionişti cu până la 50%, la circa 187 milioane de lei, comparativ cu soldul de 124,8 milioane de lei de la finele lunii decembrie 2007.

Structura portofoliului de credite al Libra Bank cuprinde profesii liberale în proporţie de 30%, clienţi corporate 47% şi persoane fizice 23%. Fondul american este unul dintre primele fonduri de investiţii prezent pe piaţa românească şi unul dintre cele mai active. În ultimii doi ani, Broadhurst a realizat mai multe exituri, în special prin divizarea activităţilor companiilor din portofoliu şi vânzarea activelor imobiliare. 

La Caixa este cea mai mare bancă de economii din Europa şi al treilea grup financiar din Spania, care a raportat pentru 2007 un profit de 2,48 miliarde de euro. Banca spaniolă a intrat pe piaţa românească în toamna anului trecut prin deschiderea unei sucursale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite