Va ajunge şi România la mâna FMI?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră nu are nevoie, în momentul de faţă, de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi nu au existat discuţii între Banca Naţională a României (BNR) şi Fond privind

Ţara noastră nu are nevoie, în momentul de faţă, de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi nu au existat discuţii între Banca Naţională a României (BNR) şi Fond privind acordarea unui sprijin financiar. Aceasta este reacţia celor două instituţii la zvonurile apărute în presa occidentală potrivit cărora România, alături de Estonia, Letonia şi Bulgaria, ar putea primi în următoarea perioadă un împrumut de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar.

Zvonurile s-au conturat în contextul în care ţări vecine, cum sunt Ungaria şi Ucraina, au făcut deja acest pas. “Nu avem discuţii despre vreun astfel de sprijin în acest moment cu România, dar menţinem o politică de dialog permanent cu autorităţile române”, precizează Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

De asemenea, Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR, a dezminţit aceste zvonuri, iar viceguvernatorul Cristian Popa a subliniat faptul că, potrivit calculelor băncii centrale, România nu are nevoie de un sprijin financiar din partea FMI, întrucât nu există probleme de finanţare.

De aceeaşi părere este şi analistul financiar Bogdan Baltazar. “Consider că nu avem nevoie de un împrumut de la FMI pentru că nu avem probleme. În plus, să nu uităm că împrumuturile de la FMI se rambursează şi au un cost, nu sunt fonduri nerambursabile”, spune Baltazar.

Fondul cere mai multă chibzuinţă

Totodată, Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Instituţia atrage atenţia asupra faptului că impactul acestei măsuri, cumulat cu efectele crizei globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei româneşti şi stabilitatea macroeconomică.

“Autorităţile din ţările emergente trebuie să transmită un semnal puternic pieţelor, prin politici fiscale şi salariale adaptate în mod realist la mediul economic internaţional extrem de dificil”, subliniază reprezentantul Fondului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite