Pe ce acţiuni la BVB mizaţi de sărbători?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii consideră că titluri precum BRD, OLT sau SIF ar putea fi vedetele lunii decembrie la BVB. În ultimele trei luni, Bursa de la Bucureşti a fost afectată de corecţii semnificative.

Analiştii consideră că titluri precum BRD, OLT sau SIF ar putea fi vedetele lunii decembrie la BVB.

În ultimele trei luni, Bursa de la Bucureşti a fost afectată de corecţii semnificative. Titlurile celor mai lichide companii au pierdut, în perioada 3 septembrie - 30 noiembrie, în medie, 12,5%. Indicele compozit s-a depreciat cu aproape 10%. Din nou, cel mai "periculos" segment s-a dovedit a fi cel al Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), bilanţul ultimelor trei luni indicând o scădere medie de 16,6%.

Rezultatele raportate de companii nu justifică, însă, această evoluţie. Aproximativ 95% din emitenţi au înregistrat rezultate în creştere, reprezentând, practic, cel mai bun bilanţ la bursă din ultimii şapte ani, observă un analist din piaţa de capital.

Ţinând cont de preţurile "ridicol de mici" la care au ajuns să se tranzacţioneze acţiunile companiilor listate la BVB, dar şi de potenţialul acestora din perspectiva rezultatelor financiare rămâne interesantă identificarea companiilor care ar putea deveni un punct de atracţie pentru investitori în perioada imediat următoare.

Titlurile BRD s-au scumpit cu 19% în acest an

Majoritatea analiştilor au indentificat BRD Groupe Societe Generale (BRD) drept o acţiune cu potenţial. "Băncile se află, de asemenea, la cote destul de bune, iar rezultatele favorabile raportate de BRD ar putea plasa emitentul într-un astfel de top", consideră Radu Popescu-Buzeu, şeful Departamentului de analiză al KD Capital Management.

Al doilea jucător din piaţa bancară după valoarea activelor a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un profit net la nivel de bancă de 207 milioane de euro, în creştere cu 43% faţă de rezultatul obţinut în perioada similară din 2006. Acţiunile BRD au deschis anul bursier în curs la cotaţia de 20,0000 lei/titlu, iar finalul lunii noiembrie, la preţul de 23,8000 lei/titlu, ceea ce indică o apreciere de 19%.

Anunţata majorare de capital social plasează şi compania Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) în "topul" celor mai atractivi emitenţi. "Oltchim (OLT) este o acţiune interesantă din perspectiva majorării de capital anunţate, destul de atrăgătoare pentru investitori", subliniază analistul KD Capital Management.

Conducerea combinatului chimic a convocat, pentru data de 20 decembrie, adunarea generală pentru majorarea de capital cu 955 milioane de lei (275 milioane de euro). Ultima tranzacţie cu acţiuni OLT a fost perfectată la cotaţia de 1,3000 lei/titlu, în creştere cu 188,8% faţă de prima şedinţă bursieră din acest an (0,4500 lei/titlu).

Atenţie la volatilitate în segmentul SIF!

La rândul său, Bogdan Milea, directorul agenţiei Carpatica Invest, apreciază că "acţiunile Oltchim au potenţial de creştere pe fondul majorării de capital social. Din segmentul SIF-urilor, SIF Transilvania (SIF3) ar putea avea o evoluţie interesantă dacă se soluţionează procesul cu Cocor, iar din segmentul bancar - BRD ar trebui să crească, ţinând cont şi de rezultatele financiare".

În funcţie de toleranţa la risc, investitorii pot opta şi pentru acţiuni emise de cele cinci societăţi de investiţii. Este ştiut însă faptul că acest segment şi-a câştigat un renume din volatilitatea ridicată şi din evoluţia peste media pieţei. Astfel, analiştii nu s-au grăbit să indice pe primele poziţii una din cele cinci acţiuni SIF.

"Pe ultima poziţie s-ar putea plasa oricare dintre cele cinci SIF-uri, pentru că au ajuns la preţuri destul de atractive", susţine analistul KD Capital Management. La rândul său, Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker SA, subliniază că "SIF-urile formează, fără discuţie, o zonă interesantă, alături, probabil, de BRD şi de Banca Transilvania".

În ceea ce priveşte SIF Transilvania, evoluţia titlurilor ar putea fi influenţată de definitivarea procesului pe care îl are cu societatea Cocor. În această săptămână, ar putea avea loc prima pronunţare într-unul dintre aceste procese. Pe 5 decembrie, instanţa va lua o decizie asupra dosarului în care Cocor SA a contestat Adunarea Generală de Bilanţ de la SIF Transilvania, iar mâine se va discuta soluţionarea apelului făcut de Cocor pentru anularea majorării de capital de la SIF Transilvania.

O parte din analişti au indicat SIF Oltenia (SIF5) drept o acţiune de urmărit, datorită profitului înregistrat, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) rămâne interesantă datorită valorii activului net unitar ridicat. Acţiunile SIF5 au închis luna noiembrie la preţul de 3,9500 lei/titlu, în creştere cu 5,33% faţă de începutul anului, în timp ce titlurile SIF1 au ajuns la 3,1400 lei/acţiune, în scădere cu 8,45% faţă de prima şedinţă a lunii ianuarie.

Notă: Acest articol nu reprezintă o sugestie de investiţii din partea autorului.

Şi companiile mici pot fi atrăgătoare

"Pe lângă cele mai lichide acţiuni şi societăţile de investiţii financiare, pentru care există deja un apetit foarte mare, ar fi de urmărit acţiunile foarte depreciate, precum Banca Comercială Carpatica (BCC), Vrancart (VNC), Socep (SOCP) sau Artrom (ART)", atrage atenţia Mihai Piscan, head of retail în cadrul EFG Eurobank Securities.

Aceste companii, din categoria "small-cap" (n.red.: acţiuni care au o capitalizare bursieră relativ mică), s-au corectat destul de mult şi recuperează mai repede comparativ cu "blu-chips-urile", observă analistul, estimând o evoluţie pozitivă a pieţei, cel puţin până la sfârşitul anului în curs. Analiştii recomandă, însă, prudenţă la cumpărare pe termen scurt.

"Majoritatea acţiunilor sunt tranzacţionate, în acest moment, cu un discount destul de mare faţă de preţurile de acum două luni. În acest moment, sunt de urmărit acţiunile care au avut rezultate financiare bune în primele nouă luni de activitate şi care au o marjă mare a profitului. Chiar dacă în ultimele zile am înregistrat creşteri semnificative ale indicilor bursieri, recomand totuşi prudenţă la cumpărare", conchide Laurenţiu Popescu, trader la Fortius Finance.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite