Cine va achiziţiona Asiban?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD, BCR, CEC şi Banca Transilvania, principalii acţionari ai societăţii, intenţionează să vândă acţiunile unei singure companii. Al patrulea asigurător de pe piaţa românească

BRD, BCR, CEC şi Banca Transilvania, principalii acţionari ai societăţii, intenţionează să vândă acţiunile unei singure companii.

Al patrulea asigurător de pe piaţa românească reprezintă o atracţie foarte mare pentru principalii asigurători europeni, dornici să intre pe o piaţă considerată, încă, virgină, cu un mare potenţial de creştere. Asiban a avut anul trecut afaceri de 124 milioane de euro, iar în primul semestru al acestui an a subscris prime brute de 88 milioane de euro, în creştere cu 48% în euro faţă de primele şase luni din 2006.

Groupama, compania franceză care a cumpărat de curând BT Asigurări, se pare că este interesată de achiziţia Asiban şi va participa la licitaţie. Compania românească ar putea deveni un punct de atracţie şi pentru AXA, lider european pe mai multe segmente de asigurări, care caută oportunităţi de intrare pe piaţă. Recent, surse internaţionale au anunţat o posibilă achiziţie a OTP, însă prezenţa AXA s-ar putea valorifica şi prin acţiuni la Asiban.

Pe de altă parte, cea mai mare companie de asigurări din Slovenia, Triglav, se află şi ea în căutarea unor oportunităţi de achiziţii în cadrul strategiei de extindere a operaţiunilor sale în Balcani.

BRD-Soc.Gen., a doua bancă din sistem, a anunţat de curând pe Bursă că intenţionează să vândă participaţia pe care o deţine la compania de asigurări Asiban, respectiv un pachet de 25% din acţiunile societăţii, tranzacţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2008. Şi ceilalţi acţionari ai Asiban, BCR, CEC şi Banca Transilvania, fiecare cu o participaţie de 25%, şi-au făcut publică intenţia de a-şi vinde acţiunile în urmă cu câteva luni.

Subscrieri duble pe asigurări de viaţă în primul semestru

Consultantul de vânzare selectat de cele patru bănci este banca europeană de investiţii Rotschild, iar partea juridică a tranzacţiei este asigurată de casa de avocatură Tucă Zbârcea & Asociaţii. În cadrul unei adunări generale din luna septembrie, acţionarii Asiban au aprobat o majorare de capital în valoare de circa 6 milioane euro, aportul fiecărei bănci fiind de 1,5 milioane euro, capitalul companiei de asigurări ajungând la 29 milioane de euro.

Pe partea de asigurări de viaţă, care reprezintă 18% din afacerile companiei, subscrierile s-au dublat în primul semestru, iar pe segmentul asigurărilor generale creşterea vânzărilor a fost de 40%. Aproape 57% din vânzările companiei sunt reprezentate de poliţe de asigurare auto Casco (41%) şi RCA (aproape 16%). Faţă de prima jumătate a anului trecut, ponderea acestor asigurări s-a redus cu opt puncte procentuale.

Asiban a realizat un profit brut de peste 1,4 milioane de euro în primele şase luni, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a mers pe pierdere, cu un minus de 2,1 milioane de euro. Pentru tot anul, Asiban şi-a propus să obţină un profit brut de 3 milioane de euro.

În concluzie, Asiban, al patrulea jucător de pe piaţa asigurărilor în 2006, reprezintă una dintre ultimele posibilităţi pe care le au acum investitorii străini pentru a intra pe piaţa românească şi este ştiut faptul că peste 140 de asiguratori europeni au notificat, deja, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor intenţia de a veni. Rămâne, însă, de văzut care din marii asigurători europeni vor reuşi să se extindă prin această achiziţie şi în ţara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite