UPDATE Zi importantă în discuţiile FMI - Banca Naţională. Reîntregirea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, subiectul cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale continuă, sâmbătă, discuţiile, la Banca Naţională, cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta, şi oficiali ai BNR.

La discuţiile de la sediul Băncii Centrale participă prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, propus pentru postul de vicepremier şi ministru de Finanţe în Guvernul alcătuit de Victor Ponta, Mariana Câmpeanu, care urmează să preia portofoliul la Ministerul Muncii, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, alături de experţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, scrie Agerpres.

Discuţiile au ca obiect Memorandumul de politici economice şi Scrisoarea de Intenţie cu Fondul. Principalul subiect ce urmează să fie abordat în negocierile de sâmbătă se referă la reîntregirea salariilor în sectorul bugetar şi a pensiilor.

Delegaţia FMI este condusă de şeful Misiunii pentru România, Jeffrey Franks, alături de care se află viitorul negociator-şef, olandezul Erik de Vrijer şi reprezentantul rezident al Fondului la Bucureşti, Tonny Libek.

La discuţiile de vineri partea română nu a acceptat privatizările propuse în anii trecuţi de misiunea Fondului Monetar.

Ministrul propus pentru Finanţe Florin Georgescu a declarat că "Guvernul condus de Victor Ponta doreşte cu tărie continuarea acordului cu instituţiile financiare internaţionale".

"Cel mai probabil se va discuta tot mâine (sâmbătă) şi despre măririle salariiale şi despre bugete. Sperăm ca reprezentanţii FMI şi BM să fie înţelegători cu această decizie, întrucât propunerile părţii române nu vin să arunce în aer deficitul bugetar şi nu pun în pericol stabilitatea financiară", a mai spus Georgescu, ministrul de Finanţe care va fi investit luni.

În ceea ce priveşte oprirea privatizărilor, Georgescu a spus că acestea nu vor fi blocate. "Nu se va amâna nimic şi nu se va ieşi din parametrii de stabilitate economică", a mai spus Florin Georgescu.

UPDATE ora 15.00

Chiţoiu: gazele şi curentul nu se vor scumpi în acest an

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, ieşit în urmă cu câteva minute de la negocierile cu FMI, a declarat că în acest an nu se vor schimba tarifele la gaze şi curentul electric, nici pentru populaţie, dar nici pentru companii. Asta înseamnă că scumpirile vor veni din 2013, având în vedere necesitatea ca România să se alinieze la preţurile europene până în 2020.

În legărură cu privatizarea Oltchim, Chiţoiu a precizat că "în iunie vom avea management privat, iar în septembrie uzina de la Râmnicu Vâlcea va ieşi la privatizare".

Chiţoiu a refuzat să se refere la evoluţia pensiilor şi salariilor, motivând că această chestiune va fi negociată cu FMI de către Mariana Câmpeanu, ministrul desemnat al Muncii.

Citeşte aici Ponta întoarce foaia cu FMI: stop privatizărilor şi "băieţilor deştepţi"!


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite