Vrem bani UE într-un an cât în ultimii patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile se aşteaptă ca gradul de absorbţie de fonduri europene să ajungă până la finele lui 2011 la 25%, adică de peste două ori mai mult decât a atras România în ultimii patru ani. Un grup de lucru format la nivelul Guvernului analizează simplificarea procedurilor de verificare a documentaţiei pentru certificarea cheltuielilor.

Autorităţile române au obiective ambiţioase în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni. Cătălin Vătafu, consilier al premierului Emil Boc, a declarat recent că gradul de absorbţie de fonduri structurale ar putea ajunge până la finele anului la 25%. Adică de peste două ori mai mult decât a atras România în ultimii patru ani. Până la 22 aprilie, ţara noastră a absorbit fonduri europene în valoare totală de 2,35 miliarde de euro, adică 11,6% din totalul sumelor alocate de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013.

Atingerea acestui grad de absorbţie depinde însă în foarte mare măsură de autorităţi, de mediul de afaceri, dar şi de băncile comerciale, care au un rol foarte important în asigurarea cofinanţării proiectelor. Astfel, printre premisele ce stau la baza creşterii mai accelerate a ratei de absorbţie se înscriu modificările legislative care permit aducerea în garanţie pentru finanţările bancare a activelor cumpărate cu bani UE în proiect şi obligativitatea prezentării scrisorii de confort încă de la depunerea proiectului.

Această din urmă condiţie este obligatorie din luna februarie a acestui an pentru toate proiectele a căror cofinanţare privată reprezintă cel puţin 100.000 de euro. „Scrisoarea de confort reprezintă o soluţie pentru creşterea numărului de proiecte implementate, dar este foarte importantă colaborarea cu autorităţile", a subliniat Marius Radu, coordonatorul departamentului Fonduri Europene în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

Soluţii pentru proceduri mai simple

Principalele preocupări pentru creşterea gradului de absorbţie sunt, în prezent, simplificarea procedurilor de verificare a documentaţiei pentru certificarea cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor. Cătălin Vătafu a anunţat că la nivelul Guvernului a fost format un grup de lucru în care se analizează soluţii pentru reducerea perioadei de rambursare a cheltuielilor către beneficiari. Astfel, se are în vedere încadrarea într-un termen de 90 de zile.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor i-a demotivat pe mulţi angajaţi din autorităţile de management, care „rup poarta" la ora 16.30. „Ştim cu toţii că cei din autorităţile de management beneficiază de un spor de până la 75% din salariul de bază pentru activitatea pe care o desfăşoară, însă măsurile de austeritate luate la jumătatea anului trecut au avut un recul nefericit, inclusiv în rândul autorităţilor de management şi inclusiv asupra personalului acestora", a spus Vătafu.

Parteneriat

O altă soluţie pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor este constituirea parteneriatului consultant-bancă-beneficiar încă din faza de depunere a proiectului.

"Măsurile de austeritate luate la jumătatea anului trecut au avut un recul nefericit, inclusiv în rândul autorităţilor de management."
Cătălin Vătafu
consilier al premierului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite