Volksbank a primit avizul BNR pentru noile condiţii de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noilor reguli, care vor fi operaţionale din luna iulie, avansul standard pentru împrumuturile ipotecare va fi de 15% Volksbank România este cea de-a treia instituţie de credit care

Conform noilor reguli, care vor fi operaţionale din luna iulie, avansul standard pentru împrumuturile ipotecare va fi de 15%

Volksbank România este cea de-a treia instituţie de credit care a primit avizul Băncii Naţionale pentru a creşte gradul de îndatorare. Însă de această facilitate vor profita, potrivit preşedintelui Volksbank, numai cei care au venituri mai mari de 370 euro pe lună, în cazul unei singure persoane, sau peste 600 euro în cazul familiilor cu două persoane.

Noile condiţii de creditare ale Volksbank România, care vor fi oferite clienţilor începând cu luna viitoare, prevăd creşterea gradului de îndatorare de la 40% din venitul net - în cazul vechilor criterii standard - la 45% pentru toate persoanele care au câştiguri pe până la 350 euro pe lună. În cazul clienţilor care au un venit lunar de până la 1249 euro/lună, gradul de îndatorare urcă la 55%, iar pentru cei care au un câştig lunar peste 1.250 euro, gradul de îndatorare poate ajunge la 65%. În plus, în cazul clienţilor care au un venit de peste 2.250 euro/lună, Volksbank va putea acorda şi credite ipotecare fără să solicite un avans.

100 de euro, cheltuieli minime de subzistenţă pentru o persoană

Prin prisma normelor impuse de Banca Naţională, Volksbank va deduce din veniturile obţinute de solicitanţii de credit sumele aferente cheltuielilor minime de subzistenţă. Astfel, în cazul unei persoane, nivelul este de 100 euro, pentru o familie cu două persoane cheltuielile aferente sunt 175 euro, respectiv 250 euro pentru o familie cu trei persoane. Iar pentru fiecare membru suplimentar al familiei, se calculează cheltuieli suplimentare de 75 euro. Comparativ cu nivelul dedus în cazul celorlalte bănci care au primit acordul BNR, Alpha Bank şi BRD- Groupe Societe Generale, cheltuielile minime de subzistenţă sunt mai mari (cele două bănci scad 735 lei sau 223 euro pentru o familie cu trei persoane). Gerald Schreiner, preşedintele Volksbank, susţine că deducerea acestor cheltuieli ţine cont de datele statistice, precum şi de faptul că, în general, o persoană are cheltuieli mai mari decât în cazul în care persoana ar face parte dintr-o familie. Totodată, Herwig Burgstaller, vicepreşedinte al Volksbank, adaugă faptul că suma de 100 euro pe lună ar ptuea fi chiar inferioară cheltuielilor reale ale unei persoane din Bucureşti.Iar în noile condiţii de creditare, persoanele ce obţin venituri mai mici de 370 euro sau 600 euro în cazul unei familii cu două persoane vor obţine împrumuturi mai mici. "Noile norme sunt mai adecvate la risc", adaugă Schreiner. El adaugă faptul că vechile norme ale băncii centrale permiteau supraîndatorarea persoanelor cu venituri mici, în timp ce noile condiţii avantajează clienţii cu câştiguri mari, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene. Totuşi, preşedintele Volksbank spune că numai 10% din portofoliul de clienţi persoane fizice ai instituţiei ar fi dezavantajaţi de noile criterii de finanţare.

Ţinta pentru următorii doi ani, locul cinci în topul băncilor

Volksbank România vrea să ajungă, în următorii doi ani, pe locul cinci în clasamentul după active al sistemului bancar. La finalul anului trecut, banca ocupa locul 11, iar la sfârşitul primului trimestru din 2007 a reuşit să urce pe poziţia a zecea, cu active de peste 1,7 miliarde de euro. Mai mult, ţinta pentru sfârşitul anului curent este ocuparea locului opt. În momentul de faţă, locul cinci este ocupat de Banca Transilvania. Schreiner subliniază faptul că acestă instituţie a făcut progrese importante în ultimii ani, situaţie care se poate repeta şi în cazul Volksbank.

Totodată, oficialii băncii au precizat că, pentru acţionari, importantă este profitabilitatea, nu poziţia în piaţă. "Dar suntem convinşi că ne vom atinge ţintele de profitabilitate şi, în plus, vom putea să avansăm şi în clasamentul activelor", conchide Schreiner.

Familiile care câştigă peste 600 de euro lunar vor beneficia de noile condiţii de creditare
Gerald Schreiner
preşedintele Volksbank România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite