Vinerea care a făcut istorie la Bursa deValori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de tranzacţionare a durat doar 15 minute. Capitalizarea a pierdut 2,2 miliarde euro. Roşu a fost culoarea dominantă vineri, când un singur emitent a reuşit să evite corecţiile dramatice care au afectat toate celelalte acţiuni listate.

Săptămâna bursieră încheiată vineri va intra cu siguranţă în istorie. După ce miercuri, Bursa de Valori Bucureşti a fost suspendată din cauza prăbuşirii cotaţiilor, vineri şedinţa de tranzacţionare a durat doar 15 minute.

Practic, perioada de predeschidere a fost prelungită până la ora 16.15,  iar în următorul sfert de oră au fost operate transferurile. În absenţa cumpărătorilor, cotaţiile au scăzut rapid, pierderile medii înregistrate la nivelul pieţei fiind de 8,88%.

„Şedinţa bursieră de vineri a intrat în istorie. Nici brokerii şi nici investitorii nu o vor uita niciodată. Este o şedinţă pe care o vom povesti cu siguranţă nepoţilor. Asistăm la o criză bursieră, dar vor veni vremuri bune, chiar dacă nu imediat. Data viitoare vom fi cu toţii mai pregătiţi pentru a face faţă unei astfel de crize“, spune Adrian Lupşan, broker la Intercapital.

SIF-urile, cele mai afectate

La categoria „blue chips“, cei mai lichizi zece emitenţi au pierdut 9,93%, în timp ce indicele celor mai lichizi 25 de emitenţi a închis în coborâre cu 10,86%. Iar în sectorul energetic, indicele BET-NG a pierdut 14,15%. Cea mai dramatică scădere a fost înregistrată pe segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare, ale căror acţiuni s-au ieftinit, în medie, cu 14,85%.

 Între acestea, cea mai însemnată corecţie a fost înregistrată de titlurile SIF Moldova (SIF2), care pe un rulaj de 0,5 milioane lei, au atins pragul maxim de variaţie de -15%. Au urmat pierderile SIF Transilvania (SIF3), -14,98%, SIF Oltenia (SIF5), -14,89%, SIF Banat-Crişana (SIF1), -14,88% şi SIF Muntenia (SIF4) -14,52%.

În ceea ce priveşte lichiditatea pieţei principale de la BVB, aceasta s-a ridicat la valoarea de 21,3 milioane de lei (5,6 milioane de euro). Cel mai mare rulaj a fost atras de transferurile cu acţiuni BRD, ce au totalizat 2 milioane de lei. Ultima tranzacţie cu titiluri BRD a fost perfectată la preţul de 7,4 lei/acţiune, cu 10,84% sub referinţa din ziua precedentă.

Rulaj de 21,3 milioane de lei

Un rulaj de 1,57 milioane lei a fost consemnat de titlurile Petrom (SNP), care au închis şedinţa la cotaţia de 0,2160 lei/titlu, în scădere cu 14,96%. Un rulaj apropiat a fost realizat de schimburile cu acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1), în valoare de 1,55 milioane de lei.

Singurul emitent care s-a apreciat vineri a fost Teraplast (TRP). Ultima cotaţie a acţiunilor TRP a fost de 0,6 lei/tilu, mai scump cu 14,29% faţă de referinţă. 

image

Nici brokerii şi nici investitorii nu vor uita niciodată şedinţa de vineri. O vom povesti nepoţilor.

image


Adrian Lupşan,
broker

Indicele compozit a pierdut 1,19%

Acţiunile de pe piaţa Rasdaq au urmat linia descendentă a titlurilor de la BVB, dar scăderile au fost mai puţin dramatice. La închiderea şedinţei, indicele compozit, Rasdaq-C, a pierdut 1,19%.  Tranzacţiile realizate pe fosta piaţă electronică au cumulat 2,1 milioane lei (558.000 de euro).

Titlurile Unirea Shopping Center au fost cele mai lichide din piaţă, pe un rulaj de 1,5 milioane lei, respectiv 74% din valoarea cumulată a transferurilor de pe Rasdaq. Acţiunile au fost tranzacţionate la 110 lei, cu 4,76% peste referinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite