Viaţa mallurilor după insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
City Mall
City Mall

Dintre cele trei centre comerciale intrate în insolvenţă în 2010, doar unul a reuşit să ajungă să funcţioneze în condiţii bune.

Anul 2010 a fost unul marcant pentru centrele comerciale City Mall din Bucureşti, Armonia din Brăila şi Tiago din Oradea. Acestea au intrat în insolvenţă din cauza problemelor financiare tot mai mari.

La aproape doi ani după anunţarea intrării în procedură de insolvenţă, mallul din Bucureşti este pustiu, centrul comercial din Brăila este închis, iar Tiago, care a devenit Oradea Shopping City, este singurul care iese din tipar şi funcţionează în condiţii bune. Dezvoltatorul mallului Tiago a intrat în insolvenţă înainte de inaugurare.

City Mall, pustiu

City Mall, care a fost inaugurat în 2005 şi a înregistrat în weekendul de deschidere 40.000 de vizitatori, este acum pustiu, doar câteva magazine mai sunt deschise în cadrul centrului comercial, aproximativ 15.

Doar parterul şi un etaj mai sunt deschise publicului, unde mai sunt câteva reprezentanţe telecom, o unitate a unei bănci, o farmacie, câteva magazine de îmbrăcăminte şi încălţăminte. În schimb, cinematograful şi zona de
restaurante sunt închise.

 „În momentul de faţă, doar 30% din suprafaţa mallului mai este ocupată. Nu pot să vă dau multe detalii, doar pot să vă spun că va avea loc o renovare pentru realizarea unui nou concept. Dintre chiriaşii rămaşi, cu o parte vom renegocia să-i păstrăm în noul concept", a declarat un reprezentant al Star Imob, companie controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care a cumpărat City Mall cu 17,3 milioane de euro.

Actualul proprietar al City Mall, Ioannis Papalekas, a cumpărat pentru a doua oară centrul comercial de lângă staţia de metrou Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce în 2006  l-a achiziţionat cu 46 de milioane de euro şi l-a vândut la sfârşitul anului pentru suma de 103,5 milioane de euro fondului australian de investiţii APN/UKA European Retail Trust.

Comercianţii sunt debusolaţi, unii au auzit că va avea loc o renovare, alţii au auzit că imobilul se va transforma într-un spital. „Am auzit că va avea loc o renovare. Aşteptăm această renovare, pentru că acum nu mai avem clienţi deloc. Există zile când vindem doar de 50 de lei, cu astfel de sume nu poţi să-ţi acoperi cheltuielile", a afirmat o vânzătoare din singurul magazin de jucării rămas deschis în City Mall.

Un alt comerciant ne-a spus că a auzit că mallul se va transforma într-un spital. „Acest centru comercial oricum nu a avut succes de la bun început. Deschiderea unui spital ar fi de bun augur", ne-a declarat o vânzătoare.
Într-un cadru dezolant, comercianţii nu se arată optimişti deloc, având în vedere că singurul lucru pe care îl observă este faptul că în fiecare săptămână mai pleacă cineva.

Armonia Brăila, închis după câteva luni

Armonia Center din Brăila a fost deschis în 2008 şi s-a închis în iulie 2009, nefiind profitabil. Dezvoltatorul, compania RED Management Capital, avea în 2009 planuri pentru ca mallul să fie închis doar pentru şase luni, dar el este închis şi acum.

„Armonia Mall din Brăila se află în faza de recuperare a creanţelor prin scoaterea la licitaţie a activelor companiei. Până în prezent, licitaţiile organizate nu s-au finalizat cu o tranzacţie. În funcţie de rezultatul următoarei licitaţii organizate, se va convoca o întâlnire a creditorilor şi se va decide cea mai bună soluţie pentru valorificarea activelor şi recuperarea creanţelor", ne-au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, companie care s-a ocupat de licitaţii.

Până în prezent, mallul din Brăila a fost scos la licitaţie de patru ori, la un preţ de pornire de 25 de milioane de euro plus TVA, dar fără succes.

Tiago Mall, start cu stângul

Mivan Development, dezvoltatorul Tiago Mall din Oradea, intenţiona să deschidă mallul în decembrie 2008, însă compania MLS Proiect Oradea, subsidiara grupului irlandez, a intrat în insolvenţă în 2010, ceea ce a oprit şi evoluţia proiectului.

Tot în 2010, centrul comercial a fost vândut prin licitaţie către Shopping Center Holding, firmă controlată de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu 30,5 milioane de euro, plus TVA. În toamna anului trecut, centrul comercial a fost inaugurat după o investiţie de 20 de milioane de euro, sub denumirea de Oradea Shopping Mall.

"Nu pot să vă dau multe detalii, doar pot să vă spun că va avea loc o renovare pentru realizarea unui nou concept."

Reprezentant Star Imob compania care a cumpărat City Mall

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite