Valul grevelor cuprinde şi sistemul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii BCR intră de mâine în grevă generală din cauza nemulţumirilor salariale. Şeful Erste Bank, principalul acţionar al băncii, susţine că, în contextul economic actual, revendicările Sindicatului nu sunt în concordanţă cu realitatea.

Efectele crizei se fac simţite şi în rândul angajaţilor din sistemul bancar. Salariaţii BCR, membri ai Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI), au hotărât să intre mâine în grevă generală pe termen nelimitat din cauza nemulţumirilor salariale.

Astfel, la expirarea contractului colectiv de muncă la finele lui 2008, cele două părţi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Problemele din cadrul BCR nu sunt însă noi.

În luna august a anului trecut, salariaţii băncii au declanşat pentru câteva zile grevă japoneză, nemulţumiţi de programul de lucru, de neplata orelor suplimentare şi de nerespectarea repausului săptămânal. 

Pretenţii prea mari

Sindicatul a solicitat menţinerea prevederilor din contractul colectiv de muncă din 2008, dar şi o creştere suplimentară a salariilor cu 3%, la care se adaugă majorarea cu 50% din rata inflaţiei pe 2008.

Având în vedere condiţiile economice actuale, conducerea BCR poate oferi angajaţilor săi doar o creştere salarială cu 50% din rata inflaţiei din anul anterior (estimată la 6,6-6,8%).

În plus, stimulentele de vacanţă şi de Crăciun vor fi strict legate de performanţele financiare ale băncii. Aceasta este oferta băncii în condiţiile în care se doreşte menţinerea unui număr de aproximativ 8.700 de angajaţi, cu 500 peste nivelul propus de strategia de restructurare impusă de Erste Bank.

La finele lunii noiembrie, în agenţiile BCR activau 9.420 de angajaţi. „Este tot ceea ce banca poate oferi acum – dacă performanţele noastre se îmbunătăţesc semnificativ vom putea îmbunătăţi bonusurile, dar condiţiile sunt dificile”, spune managementul BCR.

Mai mult decât atât, Andreas Treichl, preşedintele acţionarului majoritar al BCR, sprijină în totalitate managementul băncii şi consideră că, în contextul economic actual, pretenţiile sindicatului sunt în neconcordanţă cu realitatea.

În ultimele două luni, cele două părţi au dezbătut această problemă, fără a se ajunge la un compromis. Conducerea băncii a adresat sindicatului şase oferte, însă acesta din urmă le-a refuzat. Considerând că motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifică în mod real declanşarea grevei generale, managementul băncii a contestat protestul în instanţă.

Tribunalul Bucureşti, unde a fost depusă contestaţia, va soluţiona astăzi cererea, după ce conducerea BCR a solicitat urgentarea procesului.

Clientul, victimă colaterală

Din păcate, această grevă a salariaţilor BCR ar putea afecta relaţia bancă-client. Pe perioada grevei generale, o parte din unităţile băncii ar putea fi închise, clienţii fiind rugaţi să se adreseze altor unităţi care sunt deschise. În cazul unităţilor închise, banca va afişa o listă cu sucursalele şi agenţiile cele mai apropiate care rămân deschise.

Reprezentanţii băncii spun că vor lua măsuri pentru a asigura un nivel minim de servicii în cât mai multe agenţii, prin redistribuirea angajaţilor care nu participă la protest.

În plus, nu se vor aplica penalităţi pentru întârzierile la plata creditelor survenite din cauza băncii, pe fondul grevei, şi va fi asigurată funcţionarea bancomatelor şi a aparatelor de schimb valutar, susţine Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv al BCR.

Conducerea băncii nu are încă o situaţie a numărului de angajaţi care vor participa la grevă sau a unităţilor închise, însă vor primi listele detaliate în această seară. 

Scurt istoric al grevelor bancare

2008: Angajaţii BRD ameninţau la începutul lui 2008 cu declanşarea unei greve, din cauza refuzului patronatului de a negocia noi salarii.

2005: Sindicatul CEC Bank a ameninţat cu încetarea activităţii dacă salariile angajaţilor nu vor fi majorate cu 25%. În acelaşi an, sindicatul Raiffeisen Bank a protestat pe motiv că administraţia băncii a luat „decizii abuzive“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite