Învaţă o meserie cu bani de la Uniunea Europeană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învaţă o meserie cu bani de la Uniunea Europeană!
Învaţă o meserie cu bani de la Uniunea Europeană!

Instituţiile ce susţin creşterea şanselor de ocupare a elevilor şi studenţilor pot primi sprijin nerambursabil de până la 4,75 milioane de euro. Unităţile de învăţământ, angajatorii şi organizaţiile patronale şi sindicale pot solicita fonduri pentru pregătirea practică a tinerilor ce se pregătesc să intre pe piaţa muncii.

Mai citeşte şi:

Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene

Activităţile destinate creşterii gradului de ocupare pentru viitorii absolvenţi de învăţământ secundar şi terţier pot fi finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 2, Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă“.

Pentru acest tip de proiecte, s-a stabilit o alocare financiară de 75 de milioane de euro, respectiv 314,12 milioane de lei. În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Beneficiari eligibili

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de unităţi de învăţământ, de institute de cercetare cu atribuţii în domeniul educaţiei şi formării profesionale, de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În rândul beneficiarilor eligibili se înscriu şi angajatorii, asociaţiile profesionale, camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale sau cele patronale.

Pot solicita fonduri nerambursabile pentru acest tip de proiecte şi furnizorii de formare profesională continuă, de orientare şi consiliere profesională sau de servicii de specialitate pentru stimularea ocupării forţei de muncă. Sunt finanţate participarea elevilor şi a studenţilor la stagii de pregătire practică, achiziţionarea de materiale suport pentru învăţare la locul de muncă, de materiale consumabile şi echipamente de protecţie necesare efectuării stagiilor şi formarea personalului din întreprinderi cu atribuţii în pregătirea practică.

Achiziţionarea de cărţi, reviste de specialitate sau broşuri, ca materiale suport pentru învăţare, se poate face în limita a 430 de lei pentru fiecare elev sau student, în cadrul unui stagiu de pregătire pentru fiecare an şcolar. În cadrul programelor de formare profesională se pot acorda elevilor şi studenţilor premii pentru performanţe în cuantum maxim de 1.850 de lei/practicant în cadrul unui stagiu sau în cadrul unui concurs.

Premiile pot consta şi în excursii cu o durată maximă de cinci zile care să cuprindă vizite la angajatori potenţiali din Uniunea Europeană. De asemenea, se acordă sprijin nerambursabil pentru elaborarea de materiale care să vină în sprijinul activităţii de consiliere şi orientare profesională a elevilor şi studenţilor, constituirea unei baze de date cu informaţii privind absolvenţii de învăţământ profesional şi realizarea anchetei de teren pe bază de chestionar.

Cofinanţare de maximum 15%

Valoarea maximă a proiectului este de cinci milioane de euro, iar cea minimă se situează la 500.000 de euro, cuprinzând cheltuieli eligibile şi neeligibile. Astfel, beneficiarul va trebui să acopere în întregime din resurse proprii sau împrumutate costurile neeligibile, dar şi o cotă din cele eligibile.

Cofinanţarea are o pondere diferită în total în funcţie de statutul solicitantului. Astfel, dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%. Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Cofinanţarea nu poate fi însă în natură. În categoria costuri eligibile se înscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul şi diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subvenţii sau burse.

De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate şi cele financiare şi juridice, de administraţie sau informare şi publicitate. Pe lângă partea de cofinanţare, beneficiarul va acoperi şi cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Proiectul trebuie să se desfăşoare pe o perioadă de maximum trei ani, dar nu mai puţin de şase luni. Implementarea acestuia va putea începe numai după semnarea contractului de finanţare, data demarării fiind stabilită în contract.

Cine a accesat fonduri

Printre beneficiarii de fonduri europene pentru acest tip de proiecte se numără Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, au accesat sprijin nerambursabil Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară, Filiala Iaşi, Şcoala Postliceală Sanitară Fundeni şi Fundaţia Corona Iaşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite