Cifra de afaceri pe factoring a UniCredit Ţiriac Bank, în creştere cu 10,2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifra de afaceri pe factoring a UniCredit Ţiriac Bank, în creştere cu 10,2%
Cifra de afaceri pe factoring a UniCredit Ţiriac Bank, în creştere cu 10,2%

Volumul facturilor cesionate către UniCredit Ţiriac Bank prin serviciul de factoring a crescut cu 10,2% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2008, până la un nivel de 1,654 miliarde de lei (394 de milioane de euro), potrivit reprezentanţilor băncii.

La finele lunii septembrie 2008, cifra de afaceri a băncii pe sectorul factoring se situa la 1,5 miliarde de lei, iar la finele anului trecut a urcat până la 2,4 miliarde de lei. În 2008, cota de piaţă a UniCredit Ţiriac Bank pe factoring a fost de 32%, fiind lider, urmat de BRD (28%) şi BCR Erste (11%), potrivit datelor factors Chain International (FCI).

Cel mai mare volum al facturilor cesionate, de 17%, a provenit din sectorul construcţiilor, urmat de sectorul produselor metalurgice (11%) şi de cel alimentar (10%). Anul trecut, o pondere însemnată în volumul total de facturi cesionate a înrehistrat sectrorul materialelor reciclabile (28%), în scădere în acest an, la 5%.

Piaţa factoringului din România a ajuns în 2008 la 1,97 miliarde de euro, în creştere cu 87% faţă de nivelul din 2007. Nivelul de penetrare (factoring/PIB) a crescut de la 0,8% în 2006 la 1,5% în 2008.

În perioada actuală de incertitudine economică, tot mai multe întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), companii româneşti şi multinaţionale au apelat la serviciile de factoring. În ciuda numărului în creştere de clienţi interesaţi, volumul facturilor cesionate a scăzut în acest an, pe fondul reducerii valorii contractelor semnate între companie şi furnizor.

Factoringul este un produs financiar ce combină componenta de finanţare pe termen scurt cu servicii de administrare a creanţelor, inclusiv colectare a acestora şi acoperire a riscului de neplată. Produsul se adresează companiilor care livrează marfa sau prestează servicii în baza unor contracte comerciale sau comenzi ferme, cu plata la termen. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite