ING Bank renunţă la "Prima Casă" şi vine cu un produs de creditare similar - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ING Bank România nu va mai participa la "Prima Casă", după ce şi-a prezentat această intenţie, dar va lansa un produs de creditare similar celor oferite prin acest program, a declarat pentru NewsIn directorul diviziei de retail a băncii, Albert Roggemans.

Mai citeşte şi:

Timişoara: Bănăţenii caută „Prima Casă” pe portalurile imobiliare


Bancherii implicaţi în programul "Prima Casă", convocaţi la Guvern

UPDATE:

  • Creditul imobiliar ce va fi lansat în această vară de ING Bank ca alternativă la creditele acordate prin "Prima Casă" va fi acordat pe cel mult 30 ani, în limita a 80.000 euro, banca solicitând clienţilor un salariul minim de 1.800 lei pe lună, au spus reprezentanţi ai băncii pentru NewsIn.


Pentru "Prima Casă", statul garantează credite ipotecare în limita a 60.000 euro, pentru care avansul minim al clientului trebuie să fie de 5%, respectiv 3.000 euro.

  • Împrumutul lansat de ING Bank va fi acordat doar în monedă europeană, iar perioada maximă de contractare, de 30 de ani, va lua în calcul vârsta maximă de pensionare.
  • Avansul minim solicitat de bancă la acordarea creditului va fi de 25% din valoarea imobilului, iar dobânda va fi calculată ca sumă între rata de referinţă a ING Bank pentru fonduri la un an (în prezent situându-se la 4% pe an) şi 1,5 puncte procentuale, la care se va adăuga costul asigurării de viaţă, ce va fi obligatorie.
  • ING Bank va percepe un comision de 215 lei, plus 1% din valoarea creditului, pentru întocmirea documentaţiei de credit şi un comision pentru constituirea ipotecii.
  • Totodată, clientul va trebui să aibă o vârstă minimă de 21 de ani şi un salariu minim lunar de 1.800 lei, banca luând în calcul şi alte categorii de venituri, în afara salariului.


UPDATE
Produsul de tip credit imobiliar pe care ING Bank îl va lansa în această vară va fi disponibil şi pentru clienţii care deţin şi alte locuinţe la momentul solicitării împrumutului, arată un comunicat al băncii, după ce ING a anunţat că va renunţa să participe la programul Prima Casă.

"Noul produs se va acorda rapid. Imobilul achiziţionat poate fi orice casă în care clientul doreşte să locuiască, nu neapărat prima sa casă", a spus directorul diviziei de retail a ING Bank România, Albert Roggemans, informează NewsIn.

ING Bank a renunţat să mai participe la programul Prima Casă "deoarece procedura de acordare a garanţiei presupune o administrare specială de către bancă, generând astfel costuri suplimentare ce nu sunt în concordanţă cu modelul de distribuţie al băncii", se mai arată în comunicat.

Potrivit lui Roggemans, avansul minim necesar pentru acordarea creditului va fi de 25%, iar un avantaj faţă de creditele acordate prin Prima Casă va fi posibilitatea acordării unui împrumut mai mare de 60.000 de euro, fără ca banca să impună o sumă maximă ce poate fi aprobată.

ING Bank România, care are statut de sucursală a unei instituţii bancare din alt stat UE, are în prezent 35 de sucursale bancare pentru companii şi 190 de unităţi destinate populaţiei.

"Am decis să nu participăm la acest program, însă vom veni cu o ofertă competitivă similară", a spus Roggemans.

În cadrul programului "Prima Casă", dobânzile practicate de bănci sunt calculate, în cazul creditelor în euro, în funcţie de EURIBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă de maximum 4%, iar pentru împrumuturile în lei, în funcţie de ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă de cel mult 2,5%.

În cadrul programului guvernamental "Prima Casă" au depus iniţial oferte 20 de bănci: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank, multe dintre ele semnând deja convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii băncilor care nu au semnat convenţii cu FNGCIMM, pentru a clarifica o serie de prevederi ale documentului legislativ iniţial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite