UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural

Companiile, asociaţiile şi organizaţiile ce susţin integrarea pe piaţa muncii a persoanelor inactive din mediul rural pot primi finanţare nerambursabilă. Bruxellesul acordă până la 4,75 milioane de euro pentru firmele şi instituţiile ce desfăşoară activităţi de creştere a ocupării în domeniile nonagricole din mediul rural.

Citiţi şi:

UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene

Operaţiunile ce urmăresc integrarea pe piaţa muncii a persoanelor inactive din sate şi comune pot primi finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 5, Domeniul 5.2 – „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă“.

Uniunea Europeană a alocat pentru proiectele din această categorie 125 de milioane de euro, dar, dacă valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare. 

Cine beneficiază de finanţare

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori, publici şi privaţi, de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, de agenţii guvernamentele cu atribuţii în domeniul pieţei muncii, de institute de cercetare şi de organizaţii sindicale, patronale sau nonguvernamentale.

De asemenea, finanţarea poate fi accesată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi structurile sale teritoriale, de autorităţi ale administraţiei publice locale sau de instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socială.

Solicitanţii trebuie să fie  organizaţii legal constituite în România şi să fie direct responsabile pentru pregătirea şi managementul proiectului. Ei pot avea parteneri naţionali sau transnaţionali, care se pot implica atât în pregătirea proiectului, cât şi în implementarea şi finanţarea lui.

Pentru a obţine sprijin nerambursabil, solicitanţii trebuie să dezvolte şi să implementeze campanii de informare privind oportunităţile de educaţie, formare profesională, ocupare în domenii nonagricole, combatere a muncii nedeclarate sau cultură antreprenorială în comune şi sate. De asemenea, aceştia pot să furnizeze servicii de informare şi consiliere profesională, de formare profesională şi de evaluare a competenţelor. Valoarea proiectului poate ajunge până la echivalentul în lei a cinci milioane de euro şi nu poate fi mai mică de 500.000 de euro.

ONG-urile cofinanţează doar 2%

Proiectul, ce trebuie derulat pe o perioadă de maximum trei ani, este cofinanţat într-o pondere diferită, în funcţie de calitatea solicitantului. Astfel, dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 14,06% din valoarea eligibilă a proiectului. În categoria costuri eligibile se înscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul şi diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subvenţii sau burse. De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate şi cele financiare şi juridice, de administraţie sau informare şi publicitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite