Produce accesorii medicale cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Şuşca a obţinut un sprijin nerambursabil de 138.000 de euro pentru achiziţionarea de echipamente specializate.Clujeanul a explicat pentru „Adevărul“ cum a reuşit să acceseze fondurile europene, dar şi ce l-ar putea împiedica să-şi ducă la bun sfârşit proiectul.

Citiţi şi:

Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!


Petru Şuşca este din 2005 administratorul companiei clujene Bio Micron Transilvania, producător de accesorii medicale pentru implantologia orală.

S-a arătat interesat de posibilitatea obţinerii de fonduri europene încă dinainte ca acestea să poată fi accesate în România. „A fost o pasiune pentru mine accesarea fondurile europene şi chiar cred că, cu mai mult sprijin din partea autorităţilor, acest lucru ar fi o soluţie viabilă pentru ţara noastră“, a declarat Petru Şuşca. El spune că România ar trebui să ia exemplul unor ţări precum Irlanda şi Spania, ce au reuşit să absoarbă mult mai multe fonduri decât erau prevăzute.

Echipamente de 235.000 de euro

Firma pe care Şuşca o administrează a mai beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil şi în 2008, în valoare de 10.000 de euro. Finanţarea a fost accesată în vederea achiziţionării unui strung accesorizat de înaltă precizie.

La jumătatea anului trecut, administratorul a decis să mai solicite o finanţare de la Uniunea Europeană. „Cel de-al doilea proiect a fost unul scris în weekenduri, în timpul meu liber“, povesteşte administratorul. Cea de-a doua finanţare vizează creşterea capacităţii de producţie prin achiziţionarea unui echipament cu ajutorul căruia să diversifice gama de produse. Cel mai important obiectiv are în vedere producţia de accesorii medicale pentru implanturile dentare.

Cererea de finanţare a fost depusă în luna iunie a anului trecut, iar semnarea contractului a avut loc în luna martie a acestui an. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de peste 235.000 de euro, din care sprijinul financiar nerambursabil de la Uniunea Europeană este de 138.000 de euro.

Riscă să nu ducă proiectul la bun sfârşit

Cofinanţarea, constituind cheltuielile neeligibile şi 30% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi susţinută din resurse proprii, dar firma intenţionează să contracteze şi un credit bancar, un aspect extrem de dificil în actualele condiţiile economice. „Încă mă mai gândesc, dacă să continui sau să renunţ la finanţare“, spune clujeanul.

Nehotărârea lui este cu atât mai mare cu cât normele europene cer atingerea unor indicatori economici importanţi pentru derularea şi finalizarea proiectului în bune condiţii. Şuşca spune că, în perioada de criză, va fi extrem de greu ca aceştia să fie atinşi.

Cu toate acestea, clujeanul speră ca în trei ani firma pe care o administrează să devină lider pe piaţa din România. Bio Micron Transilvania va putea produce accesoriile medicale pentru implanturile dentare abia începând cu luna noiembrie, când va sosi în România aparatura necesară.

Echipamente noi pentru micii întreprinzători

Micii antreprenori pot accesa prin Programul Operaţional Regional, domeniul de intervenţie 4.3. - „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, fonduri prin care să‑şi finanţeze investiţiile ce vizează majorarea capacităţii de producţie.

Proiecte de 500.000 de euro

Fie că este vorba de achiziţii de echipamente şi tehnologii noi, de sisteme IT, fie de construcţii, extinderi sau modernizări ale spaţiilor de producţie, valoarea proiectului trebuie să fie cuprinsă între 20.000 şi 500.000 de euro. Uniunea Europeană poate acorda sprijin nerambursabil de până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

Diferenţa de 30% din cheltuielile eligibile, dar şi costurile neeligibile vor fi acoperite de beneficiar din fonduri proprii sau printr-un credit. Solicitanţii eligibili sunt societăţile comerciale şi societăţile cooperative ce se încadrează în categoria microîntreprinderilor. Atenţie, sucursalele, agenţiile, reprezentanţele sau alte unităţi fără personalitate juridică nu sunt eligibile.

Solicitanţii trebuie să fi desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral şi să fi obţinut profit din activitatea de exploatare în anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finanţare. În plus, microîntreprinderea trebuie să nu fie în stare de insolvenţă, de faliment sau de lichidare şi să-şi fi plătit contribuţiile la asigurările sociale şi celelalte taxele.

În cazul proiectelor ce implică numai achiziţionarea de bunuri, fără lucrări de construcţii, solicitantul trebuie să aibă în proprietate sau chirie spaţiul în care desfăşoară activitatea pentru care au fost făcute achiziţiile. Contractul de închiriere trebuie să acopere o perioadă de minimum trei ani de la data estimată a finalizării perioadei de implementare a proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite