Pensiune pe malul lacului cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiune pe malul lacului cu bani de la UE
Pensiune pe malul lacului cu bani de la UE

Răzvan Gălan a obţinut un sprijin nerambursabil de 200.000 de europentru a-şi deschide o structură de primire cu şase camere şi un restaurant.Deşi a semnat contractul de finanţare, un hunedorean nu poate începe construcţia pensiunii pentru că nu a reuşit să obţină un credit pentru cofinanţare.

Mai citiţi şi:
Mobilă cu bani de la UE
De ce absoarbe România greu banii de la UE?
Află pas cu pas cum iei banii de la UE!
adevarul.es Alimentară românească, făcută cu bani spanioli

 

Compania Gălan Anymit Turism din localitatea Cinciş, judeţul Hunedoara, a obţinut o finanţare nerambursabilă de 200.000 de euro pentru înfiinţarea unei pensiuni în mediul rural.

Proiectul, a cărui valoare se ridică la 1,4 milioane de lei, este finanţat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“.

Firma este una dintre cele cinci societăţi hunedorene care au depus anul trecut cereri şi au fost selectate pentru finanţare de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Investitorii hunedoreni intenţionează să ridice, pe malul lacului Cinciş, o pensiune cu şase camere duble, iar la parter ar urma să fie amenajat un restaurant. Potrivit acestora, termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este de doi ani.

Cofinanţarea,greu de asigurat

În acest moment, beneficiarii au semnat contractul, dar susţin că nu au început lucrările pentru că nu reuşesc să obţină de la nicio bancă un credit prin care să asigure cofinanţarea proiectului, echivalentă cu 50% din costurile eligibile.

„Totalul investiţiei se ridică la 1,4 milioane de lei, însă nici în Hunedoara şi nici în Deva nu am găsit nicio bancă dispusă să ne dea banii. Fie unele dintre bănci habar nu au despre ce este vorba cu aceste proiecte, fie mi se cere să garantez suma pe care ar urma să o primesc printr-o altă firmă, la care să am un profit cel puţin egal cu valoarea solicitată“, spune Răzvan Gălan, reprezentantul companiei.

Acesta se aştepta ca băncile să permită accesarea mai facilă de fonduri, pentru a putea demara lucrările, având în vedere termenele prevăzute în proiect, precum şi potenţialul turistic foarte mareal zonei.

„Am semnat contractul acum patru luni şi încerc să obţin cota mea din finanţare, pentru că altfel mă prinde iarna cu lucrările neîncepute“, a mai spus Gălan.

Încă o lună de răgaz

Marcel Socol, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara, spune că beneficiarii fondurilor sunt, deocamdată, în grafic.

„Societatea GălanAnymit Turism va beneficia de aproximativ 820.000 de lei. În momentul depunerii proiectului, reprezentanţii firmei au anexat cererii o declaraţie prin care certificau că pot asigura cofinanţarea investiţiei. Mai au timp, până la 9 septembrie, să obţină banii şi să finalizeze achiziţiile“, a mai spus Socol.

Acesta a menţionat că, anul trecut, investitorii hunedoreni care au depus cereri de finanţare au obţinut aproape 3,59 milioane de lei nerambursabili.

La ce uşi batem

1. Firma de proiectare(arhitectul).

2. Primăria de care aparţine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.

3. Proiectantul întocmeşte dosarele de avize şi ia aprobare de la fiecare autoritate în parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apă, gaze, MinisterulTurismului).

4. Firma de consultanţă, ce întocmeşte cererea de finanţare, bugetul indicativ şi leagă dosarul în forma solicitată, depune documentaţia pentru conformitate la Autoritatea de Management.

5. Direcţia Judeţeană Agricolă care aprobă dosarul.

6. Agenţia de Plăţi, pentru verificarea proiectului.

7. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (nu se adresează direct beneficiarul, dosarul este trimisde APIA).

8. Banca, ce oferă creditul de cofinanţare a proiectului.

Adrese utile

www.apdrp.ro Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

www.eco-romania.ro  Asociaţia Română de Ecoturism

www.anat.ro Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România

www.vacantelatara.ro

www.rohoteluri.ro - site de promovare a pensiunii în circuitul turistic

Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 868 282

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite