Parteneriatele între autorităţile locale, sprijinite de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarii provin din mediul rural şi urban. Pentru modernizarea staţiilor de tratare a apei şi a canalizării, administraţiile locale primesc un ajutor nerambursabil de până la 50% din valoarea proiectului.

Citiţi şi:

Reabilitează terenurile poluate cu bani de la UE!
Arhivarea documentelor cu bani europeni

Absorbţia fondurilor de la UE este în creştere
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE


Un proiect poate obţine o finanţare cuprinsă între 1,7 şi 85 de milioane de lei în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), domeniul 4.1 – Dezvoltarea Durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală. Totuşi, sprijinul nerambursabil este diferenţiat în funcţie de tipul solicitanţilor.

Astfel, autorităţile publice locale (APL) primesc de la Uniunea Europeană până la 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Doar acelea din regiunea Bucureşti-Ilfov obţin 40%.

În schimb, camerele de comerţ, asociaţiile care reprezintă mediul de afaceri şi firmele încadrate în categoria întreprinderilor de talie medie primesc până la 60% din costul total.

Şi aici beneficiarii din regiunea Bucureşti-Ilfov primesc mai puţini bani, mai precis doar jumătate din valoarea eligibilă. Cel mai mare sprijin financiar este acordat societăţilor mici şi microîntreprinderilor, cărora li se decontează 70% din cheltuielile eligibile.

Excepţia o face tot zona din jurul Capitalei, unde solicitanţii beneficiază de un plafon de 60% din proiect. În categoria autorităţilor publice locale intră Consiliile Judeţene, Municipale şi Comunale.Se acordă finanţare pentru construirea, modernizarea şi extinderea clădirilor folosite.

Activităţi eligibile

Sumele acoperă crearea şi extinderea utilităţilor de bază ale întreprinderilor, precum unităţi de furnizare a energiei şi a gazului, sisteme de canalizare, conectare la reţele broadband, inclusiv cablarea clădirii. Cheltuielile pentru construirea sau modernizarea drumurilor de acces către unităţile aparţinând solicitanţilor pot fi decontate în limita a 10% din totalul costurilor eligibile.

Echipamentele achiziţionate trebuie să fie noi. În cazul beneficiarilor APL (şi a parteneriatelor între autorităţile publice locale), cheltuielile cu achiziţionarea utilajelor sunt finanţate doar în proporţie de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

Este important de reţinut faptul că proiectul devine neeligibil dacă lucrările de construcţie încep înainte de data la care intră în vigoare contractul de finanţare. Acelaşi lucru se întâmplă dacă solicitanţii fac prima comandă fermă de echipamente înainte de data menţionată.

Nu primesc finanţare structurile de sprijinire a afacerilor în cadrul cărora se desfăşoară activităţi de comerţ, printre care şi centrele comerciale.

Cine nu primeşte bani

Totodată, nu sunt eligibile domeniile de activitate precum pescuitul, construcţiile de nave sau industria siderurgică. De asemenea, nu sunt susţinute financiar parteneriatele între autorităţi publice locale şi camere de comerţ sau societăţi comerciale.

Nici parteneriatele între camerele de comerţ şi asociaţiile care sprijină mediul de afaceri nu sunt incluse pe lista beneficiarilor eligibili în cadrul acestei axe. Autorităţile locale pot încheia parteneriate doar cu alte unităţi administrative de stat (din mediul urban sau rural). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite