Nereguli cu fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nereguli cu fonduri UE
Nereguli cu fonduri UE

Ţara noastră a raportat în 2008 cel mai mare număr de abateri privind atragerea de sume nerambursabile de preaderare . Comisia Europeană a sesizat 246 de cazuri de nereguli şi suspiciuni de fraudă cu fonduri preaderare înregistrate în România, având de recuperat peste 25 de milioane de euro.

România este fruntaşă în topul abaterilor săvârşite în procesul de absorbţie a fondurilor europene preaderare, arată raportul pe 2008 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (UE), publicat de Comisia Europeană.

Astfel, ţara noastră a înregistrat anul trecut un număr de 246 de cazuri de nereguli şi suspiciuni de fraudă cu banii europeni prin programele SAPARD (sprijin pentru participarea la Politica Agricolă Comună), ISPA (protecţia mediului şi infrastructura de transport) şi PHARE (dezvoltare instituţională). Dintre acestea, 164 de cazuri vizau nereguli, 10 suspiciuni de fraudă şi alte 72 erau cazuri neclasificate în niciuna din cele două categorii.

Avem de dat Uniunii 25 de milioane de euro

În urma săvârşirii acestor abateri, Comisia Europeană (CE) are de recuperat de la autorităţile române peste 25 de milioane de euro, cea mai mare sumă din această categorie de fonduri. Totodată, valoarea ce trebuie recuperată de la România este dublă faţă de cea din Bulgaria şi de 10 ori mai mare decât cea din  Polonia, Cehia sau Ungaria.

Mai exact, Bucureştiul are de plătit Bruxellesului aproape jumătate din cele 51,07 milioane de euro pe care Comisia trebuie să le recupereze din 13 state ce au beneficiat de fonduri de preaderare. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că România a fost ţara cu cea mai mare alocare de fonduri în 2008, de peste un miliard de euro.

Abateri la sapard şi la phare

Cele mai multe încălcări ale regulilor europene s-au înregistrat anul trecut în procesul de atragere de fonduri prin programele PHARE şi SAPARD.

Astfel, numai pe aceste categorii România trebuie să plătească Comisiei Europene şapte milioane de euro. Cel mai frecvent, românii care au comis nereguli în accesarea banilor europeni nu au respectat regulamentele Uniunii şi condiţiile de contractare sau au introdus cheltuieli neeligibile pentru rambursare.

În 2008, documentele falsificate s-au situat în top cinci al celor mai frecvente moduri de operare ce au atras atenţia Comisiei. La acest capitol, Bulgaria a înregistrat un procentaj-record, de 72% din totalul cazurilor raportate.

Comisia a deblocat 189 de milioane de euro

În raportul Comisiei se menţionează şi îngheţarea fondurilor SAPARD în România în luna iulie a anului trecut, după ce au fost sesizate deficienţe serioase în sistemul de management şi control.

Între timp, CE a deblocat fonduri pentru agricultură de 189 de milioane de euro. „Am scris o scrisoare autorităţilor române pentru a debloca banii. Ei (România - n.red.) au implementat un plan de acţiune, un audit intern şi s-au conformat cererilor noastre pentru mai multe informaţii“, a declarat un oficial al CE.

Germania – în topul fraudelor

Germania este campioană la capitolul fraudelor cu bani UE, având de returnat Comisiei Europene aproape 580 de milioane de euro din fonduri structurale (accesate după aderare), iar alte 119 milioane de euro au fost pierdute definitiv. Italia trebuie să ramburseze peste 400 de milioane de euro, iar Spania şi Marea Britanie, aproximativ 250 de milioane de euro. Acestea sunt urmate de Portugalia (98 de milioane de euro), Grecia (45 de milioane de euro) şi Belgia (15 milioane de euro). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite