Fonduri UE pentru calitate în învăţământul superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri UE pentru calitate în învăţământul superior
Fonduri UE pentru calitate în învăţământul superior

Universităţile pot accesa sprijin nerambursabil în vederea îmbunătăţirii oportunităţilor de învăţare. Uniunea Europeană acordă finanţare de până la 4,75 milioane de euro instituţiilor de învăţământ pentru creşterea capacităţii acestora de a furniza calificări superioare.

Mai citeşte şi:
Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene
Timişoara: Universitatea de Vest a câştigat peste 2 milioane lei din fonduri europene pentru studenţi performanţi

Activităţile destinate restructurării învăţământului superior sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritară 1, Domeniul major de intervenţie 1.2 – „Calitate în învăţământul superior“. Pentru proiectele ce vizează astfel de investiţii, s-a stabilit o alocare financiară de 90 de milioane de euro. În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Solicitanţi eligibili

Fondurile pot fi solicitate de instituţiile de învăţământ superior, publice şi private. Atenţie, acestea trebuie să fie acreditate! De asemenea, solicitanţi eligibili sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), agenţiile, structurile aflate în coordonarea/subordonarea MECI şi alte organisme publice cu atribuţii în domeniul învăţământului superior.

Organizaţiile nonguvernamentale ce activează în domeniul învăţământului superior, inclusiv asociaţiile studenţeşti, pot participa la implementarea proiectelor, dar numai în calitate de parteneri. Solicitantul trebuie să fie direct responsabil pentru pregătirea şi managementul proiectului. Sunt finanţate activităţile ce vizează dezvoltarea şi implementarea instrumentelor de asigurare a calităţii, cu precădere criterii, standarde specifice şi indicatori de referinţă pentru evaluarea specializărilor şi a programelor de studii.

De asemenea, sprijin se acordă şi pentru creşterea relevanţei programelor de studii şi pentru dezvoltarea sistemelor de evaluare şi monitorizare a activităţilor de predare şi învăţare. Totodată, pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România, sunt susţinute financiar inovarea şi activităţile cu dimensiune interregională şi transnaţională. Proiectele strategice multiregionale trebuie să fie implementate în cel puţin două regiuni de dezvoltare.

Proiect de cinci milioane de euro

Proiectul poate avea o valoare de până la cinci milioane de euro şi se poate desfăşura pe o perioadă de maximum trei ani, dar nu mai mică de şase luni. Beneficiarul trebuie să asigure proiectului o cofinanţare a cărei valoare variază în funcţie de statutul acestuia.

Astfel, dacă solicitantul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%. Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Cofinanţarea nu poate fi însă în natură.

Cine a luat fonduri?

Mai multe instituţii din România au solicitat fonduri europene pentru acest tip de investiţii, ele primind deja o parte din bani. Printre acestea se numără Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea George Bacovia din Bacău, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, dar şi Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite