Fonduri de la UE pentru confecţioneri cu diplomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri de la UE pentru confecţioneri cu diplomă
Fonduri de la UE pentru confecţioneri cu diplomă

Uniunea Europeană acordă finanţare de până la 4,75 milioane de lei firmelor care susţin programe de formare profesională. O firmă clujeană va primi un sprijin nerambursabil de 400.000 de euro în vederea susţinerii de cursuri de calificare pentru angajaţii cu vârste peste 18 ani.

Mai citeşte şi:
Cursuri pentru profesori cu bani de la UE
Învăţare continuă cu bani europeni
Mobilă cu bani de la UE
Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie

Cu banii primiţi de la Uniunea Europeană, firma Arini va desfăşura programe gratuite de instruire a peste 200 de persoane din judeţele Cluj şi Mureş, în domeniile confecţiilor de cablaje auto sau a confecţiilor de articole din piele şi înlocuitori. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi are o valoare totală de 420.000 de euro.

Cofinanţarede 20.000 de euro

Aproximativ 20.000 de euro constituie partea de cofinanţare a proiectului asigurată de firmă. „Am considerat-o o provocare“, spune managerul de proiect, Camelia Bakri, referindu-se la decizia de a apela la fondurile europene. „Am scris proiectul în luna august a anului trecut, iar în ianuarie 2009 am fost anunţaţi că am câştigat“, îşi aminteşte Camelia Bakri.

Proiectul se va desfăşura pe durata a doi ani şi presupune 10 grupe de cursuri – şapte pentru specializarea de confecţioner cablaje auto şi trei pentru confecţioner articole din piele şi înlocuitori.

Proiectul a ajuns deja la finalul primului „episod“, spune managerul de proiect, care se declară extrem de încântată de modul în care funcţio-nează implementarea acestuia. „Primul examen va fi la sfârşitul acestei luni“, a mai spus ea. Compania a primit deja prima tranşă a ajutorului de la Uniunea Europeană.

Profesor şi manager de proiect

Chiar dacă este mulţumită de modul în care merge proiectul, Camelia Bakri nu ia, deocamdată, în calcul posibilitatea accesării unei noi finanţări europene. „Nu spun nici da, nici nu. Nu am luat încă o decizie“. Totuşi, dacă ar fi să-i sfătuiască pe alţii, le-ar spune, fără ezitare, să accepte provocarea de a întocmi proiecte.

„Cei care vor trebuie să ştie însă că nu intră într-un paradis fiscal odată cu accesarea fondurilor europene. E multă, foarte multă muncă“, atrage atenţia Camelia Bakri, care este medic de profesie, iar în ciuda faptului că proiectul o solicită din plin, nu şi-a neglijat meseria şi profesează în continuare.

Ba, mai mult, este lector la o serie de cursuri de calificare organizate de firma Arini, precum cele de îngrijitori, babysitter şi igienă. Nu ar face faţă tuturor acestor provocări – cum îi place să le numească – dacă nu ar avea alături o întreagă echipă. „Sunt şapte persoane implicate în proiect. Fără această echipă, nimic nu ar funcţiona aşa bine cum funcţionează“, spune managerul proiectului.

Formare continuă pe bani europeni

Activităţile destinate calificării şi recalificării angajaţiilor pot primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 – „Acces şi participare la formare profesională continuă“. Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori autorizaţi pentru formare profesională, publici sau privaţi, asociaţii profesionale, organizaţii nonguvernamentale şi organizaţii patronale sau sindicale.

Cursuri de calificare şi recalificare

Finanţarea poate fi accesată şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor sau de Comitete Sectoriale cu personalitate juridică. Pentru a primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană, solicitanţii trebuie să furnizeze cursuri de calificare şi recalificare angajaţilor, să acorde acestora sprijin şi stimulente în vederea participării la formare profesională continuă sau a validării cunoştinţelor dobândite anterior.

De asemenea, aceştia pot să acorde facilităţi persoanelor adulte necalificate sau cu un nivel scăzut de calificare, să sprijine campanii de conştientizare şi informare ori să ofere consiliere în carieră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite