Doi buzoieni îşi deschid pensiune cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi buzoieni îşi deschid pensiune cu bani de la UE
Doi buzoieni îşi deschid pensiune cu bani de la UE

Familia Voicu a obţinut sprijin nerambursabil pentru a-şi transforma vila într-o structură de primire turistică.UE a acordat o finanţare de 200.000 de euro unei familii din judeţul Buzău care doreşte să-şi deschidă o pensiune modernă, cu săli de agrement, terenuri de fotbal şi de tenis.

Mai citeşte şi:

Visul unei familii de buzoieni de a-şi deschide o afacere în turism a început să prindă contur odată cu aprobarea de către Agenţia de Plăţi a cererii de finanţare pentru înfiinţarea unei pensiuni în satul Deduleşti, lângă Râmnicu Sărat.

Proiectul este finanţat prin măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea investiţiei se ridică la 500.000 de euro. 300.000 de euro urmează să fie asiguraţi de cei doi buzoieni printr-un credit bancar.

Centru SPA, teren de tenis şi paint-ball

Proiectul lui Tudorel şi al Aurelianei Voicu presupune modificarea vilei proprietate personală într-o pensiune cu 1.600 de metri pătraţi, suprafaţă locuibilă, ce urmează să fie compartimentată în 11 camere duble, trei apartamente, restaurant, săli de agrement şi centru SPA. Construcţia se află pe versantul unui deal, înconjurată de pădure, culturi de viţă-de-vie şi o livadă de pomi fructiferi.
 
De aici, se pot organiza drumeţii pe Valea Râmnicului, la Vulcanii Noroioşi sau la stânile din apropiere. Pe terenul de trei hectare aferent pensiunii, soţii Tudorel şi Aureliana intenţionează să construiască o piscină, terenuri de fotbal şi de tenis, cu suprafaţă sintetică de joc, un campus cu 10 căsuţe de dormit, iar în pădurea din imediata vecinătate, vor amenaja un poligon pentru paint-ball.

„Ideea de a face aici o pensiune ne-a venit acum patru ani, la scurt timp după ce ne-am văzut casa ridicată. Ne place să fim înconjuraţi permanent de tineri şi am zis să ne punem casa la dispoziţia lor, adică a turiştilor“, ne-a spus Aureliana Voicu, care speră ca anul viitor, de Paşte, să inaugureze pensiunea. Iniţial, familia Voicu a încercat să obţină sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană prin SAPARD. „Am pierdut însă trenul acela din cauza birocraţiei“, spune Voicu.

Băncile sunt mai rigide

Demersul celor doi buzoieni este însă abia la început, iar câteva greutăţi deja se întrezăresc. „Ne întârzie foarte mult, deoarece majoritatea băncilor refuză să ne împrumute suma de 300.000 de euro, atât cât presupune partea noastră de contribuţie în acest proiect. Uniunea Europeană ne finanţează cu 200.000 de euro, însă nu ne putem atinge de ei până nu investim partea noastră“, ne-a declarat Tudorel Voicu.

Cei doi soţi au apelat la o bancă ce le acordă o perioadă de graţie de un an pentru un credit contractat pe 10 ani şi acum îşi întocmesc dosarul.

La ce uşi batem

1. Firma de proiectare(arhitectul).

2. Primăria de care aparţine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.

3. Proiectantul întocmeşte dosarele de avize şi ia aprobare de la fiecare autoritate în parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apă, gaze, MinisterulTurismului).

4. Firma de consultanţă, ce întocmeşte cererea de finanţare, bugetul indicativ şi leagă dosarul în forma solicitată, depune documentaţia pentru conformitate la Autoritatea de Management.

5. Direcţia Judeţeană Agricolă care aprobă dosarul.

6. Agenţia de Plăţi, pentru verificarea proiectului.

7. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (nu se adresează direct beneficiarul, dosarul este trimis de APIA).

8. Banca, ce oferă creditul de cofinanţare a proiectului.

Adrese utile

www.apdrp.ro  Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

www.eco-romania.ro  Asociaţia Română de Ecoturism

www.anat.ro Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România

www.vacantelatara.ro

www.rohoteluri.ro - site de promovare a pensiunii în circuitul turistic

Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 868 282

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite