Burse pentru doctoranzi din bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burse pentru doctoranzi din bani de la UE
Burse pentru doctoranzi din bani de la UE

Instituţiile de învăţământ superior publice şi private pot accesa fonduri europene pentru susţinerea celor care frecventează cursurile unor programe doctorale. Uniunea Europeană acordă sprijin nerambursabil de până la 4,75 milioane de euro universităţilor în vederea acordării de burse doctoranzilor.

Mai citeşte şi:
Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene
Timişoara: Universitatea de Vest a câştigat peste 2 milioane lei din fonduri europene pentru studenţi performanţi

Îmbunătăţirea calităţii activităţilor de cercetare poate fi realizată prin finanţări acordate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritară 1, Domeniul de Intervenţie „Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării“.

Mai exact, prin subdomeniul „Burse doctorale“, doctoranzii pot primi sprijin financiar sub formă de burse prin care se asigură participarea la programele din România, dar şi stagii de studii şi cercetare academică, de maximum opt luni, într-o universitate sau centru de cercetare din Uniunea Europeană.

Beneficiari eligibili

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de instituţii de învăţământ superior publice şi private, organizatoare de studii universitare de doctorat sau de institute şi centre de cercetare. Foarte important este ca acestea să fie acreditate. Solicitanţii pot avea parteneri transnaţionali din state membre UE, care să fie, de asemenea, instituţii de învăţământ superior, institute sau centre de cercetare.

Concret, sunt finanţate proiectele prin care se acordă sprijin financiar doctoranzilor pe parcursul întregului ciclu de studii universitare de doctorat, inclusiv mobilităţi interne şi transnaţionale, pentru participarea la conferinţe, seminarii internaţionale legate de obiectul cercetării.

De asemenea, sunt finanţate şi parteneriatele între universităţi, întreprinderi, centre de cercetare la nivel regional, naţional şi european în vederea susţinerii activităţilor de cercetare. Proiectele trebuie să aibă în plan susţinerea a cel puţin 30 de doctoranzi.

Proiecte de cinci milioane de euro

Bursele se acordă celor care sunt înmatriculaţi în anul I de studii universitare de doctorat. Instituţiile de învăţământ superior pot primi până la cinci milioane de euro pentru susţinerea activităţilor de cercetare desfăşurate de doctoranzi. Valoarea proiectelor nu poate fi însă mai mică de 500.000 de euro, iar derularea lor se face pe o perioadă de trei ani, atât cât durează programele doctorale.

În funcţie de statut, beneficiarii trebuie să aducă proiectului o contribuţie proprie. Astfel, dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Cofinanţarea ce trebuie asigurată de solicitant nu poate fi însă în natură.

Universităţile solicită fonduri

Multe dintre marile universităţi din România au solicitat Uniunii Europene astfel de finanţări, primind deja o parte din fonduri. Printre acestea se numără Academia de Studii Economice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite