Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor
Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor

Firmele şi instituţiile ce susţin iniţierea personalului în vederea creşterii adaptabilităţii pot primi finanţare nerambursabilă. UE acordă până la 4,75 milioane de euro pentru companiile, asociaţiile şi fundaţiile ce dezvoltă şi implementează metode inovatoare în vederea organizării flexibile a muncii.

Mai citeşte şi:
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene


Activităţile destinate creşterii gradului de adaptabilitate a angajaţilor, promovării formelor flexibile de organizare a muncii şi formării profesionale pot primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.2 – „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii“.

Uniunea Europeană a alocat pentru proiectele din această categorie 50 de milioane de euro, dar dacă valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare. 

Cine beneficiază de sprijin

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori autorizaţi pentru formare profesională, publici sau privaţi, asociaţii profesionale sau ale IMM-urilor, organizaţii nonguvernamentale şi institute de cercetare în domeniul educaţiei. De asemenea, finanţarea poate fi accesată de Ministerul Culturii şi Cultelor, de universităţi publice şi private, de Camere de Comerţ şi Industrie şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Solicitantul trebuie să fie o organizaţie legal constituită în România şi trebuie să fie direct responsabil pentru pregătirea şi managementul proiectului. Pentru a primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană, solicitanţii trebuie să elaboreze şi să furnizeze programe de formare profesională pentru iniţiere şi specializare privind noile tehnologii, controlul poluării, protecţia mediului, reorganizarea internă a firmelor sau domeniul sănătăţii.

De asemenea, sunt finanţate activităţile ce promovează schimbul de experienţă transnaţional în vederea creşterii adaptabilităţii sau a conştientizării şi consolidării politicilor privind standardele de calitate.

ONG-urile cofinanţează doar 2%

Valoarea proiectului poate ajunge până la echivalentul în lei a cinci milioane de euro, iar cea minimă nu poate coborî sub 500.000 de euro. Proiectul, ce trebuie derulat pe o perioadă maximă de trei ani, este cofinanţat într-o pondere diferită, în funcţie de calitatea solicitantului. Astfel, dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Cofinanţarea nu poate fi însă în natură. În categoria costuri eligibile se înscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul şi diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subvenţii sau burse.

De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate şi cele financiare şi juridice, de administraţie sau informare şi publicitate. Pe lângă partea de cofinanţare, beneficiarul va acoperi şi cheltuielile ­neeligibile ale proiectului.

Proiecte în parteneriat

Pentru depunerea unei cereri de finanţare europeană, solicitanţii pot avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali. Aceştia se pot implica în pregătirea, implementarea şi finanţarea proiectului.

Astfel, proiectul poate fi elaborat în parteneriat, iar implementarea acestuia se face prin implicarea fiecărui partener într-o anumită activitate, asigurând totodată şi soluţionarea eventualelor probleme. În ceea ce priveşte finanţarea proiectului, partenerul poate contribui financiar, asigurând cofinanţarea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite