Absorbţia fondurilor de la UE este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai 2009, numărul proiectelor semnate s-a majorat cu aproape 46% faţă de aprilie. Chiar dacă perioada de aprobare a dosarelor rămâne un impediment pentru utilizarea banilor europeni, interesul pentru astfel de finanţări este în creştere.

Citiţi şi:
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE



Cu toate că procesul de absorbţie a fondurilor europene a început să se deblocheze, specialiştii spun că acest lucru trebuia să se întâmple mult mai devreme. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, până la 31 mai, numărul contractelor semnate  a ajuns la 1057 de la 722, câte erau înregistrate la sfârşitul lunii anterioare.

În ceea ce priveşte tipul contractelor de finanţare semnate, cele mai multe sunt în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi cel al Programului Operaţional Regional (POR), cu 178, respectiv 138 de proiecte. Astfel, numărul acestora a crescut cu 72%, respectiv cu 84%, faţă de aprilie.

„Este o urmare firească, este un semn că au început să intre bani. Totuşi, probleme rămân la durata prea mare de aprobare a proiectelor. Sunt multe cazuri în care a trecut un an de la depunerea proiectului până la semnarea acestuia“, explică Dragoş Jaliu, managing partner la Structural Consulting
Group. Mai mult, sunt firme care au depus proiectul încă de anul trecut şi abia acum au intrat în procesul de evaluare.

Din alt punct de vedere, o parte din problemele de absorbţie a fondurilor pentru creşterea competitivităţii ţin de gestiunea programelor. Şi asta întrucât „numărul mare de cereri a «surprins» sistemul de evaluare, aprobare şi finanţare, ce era subdimensionat în cursul primelor apeluri de proiecte. Acest fapt explică şi întârzierile semnificative din această perioadă“, explică Florin Ilie, specialist în fonduri europene.

Proiecte în curs de evaluare

Ritmul greoi al procesului de accesare a fondurilor europene nu a descurajat firmele.  Dimpotrivă, la sfârşitul lunii mai se înregistrau 8.221 de proiecte depuse, din care 2.917 sunt în curs de evaluare. Iar din acestea, puţin peste o mie au fost deja contractate. Specialiştii se aşteaptă ca, în următoarele luni, numărul de proiecte aprobate să crească.

Cu toate acesta, nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va întâmpla, având în vedere faptul că multe firme nu-şi mai pot asigura partea lor de cofinanţare din cauza situaţiei economice dificile.

Un aspect pozitiv îl reprezintă simplificarea cerinţelor administrative pentru depunerea dosarului cererii de finanţare. Astfel, din cele 29 de acte pe care întreprinderile mici şi mijlocii trebuiau să le depună, au rămas doar şase. De exemplu, bilanţul contabil al firmei este disponibil pe site-ul Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi de aceea, societatea nu mai trebuie să-l includă în documentaţie.

În privinţa proiectelor selectate pentru fonduri europene, sistemul de finanţare este sub formă de decont, mai precis titularul proiectului face anumite cheltuieli din fonduri proprii, care îi sunt rambursate ulterior, într-o perioadă de două până la trei luni. Acest avans sau prefinanţare a fost majorat recent de la 20% la 30% din totalul cheltuielilor.

Proiecte mari de mediu

Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POSM) are o rată crescută de absorbţie. Suma plătită către solicitanţi a crescut cu 48,5 milioane de lei în ultima lună. „Proiectele din POR sau POSM au o valoare medie mai ridicată, ceea ce se reflectă într-o creştere procentuală mare a gradului de absorbţie“, mai spune Ilie.

Regiunea Nord-Est este fruntaşă

Până la data de 8 mai au fost semnate 299 de contracte de finanţare, în valoare de 766 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional (POR), reprezentând 18% din fondurile alocate prin acest program, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Mai mult, cel mai mare procent de atragere a fondurilor europene se înregistrează în Regiunea Nord-Est, care are 226 de proiecte depuse, în valoare de 222 de milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare de 35,7%, pe locul al doilea situându-se Regiunea Centru, cu 131 de proiecte depuse, în valoare de 134 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un grad de utilizare de 32,9% din fondurile disponibile.

La polul opus, se situează Regiunea Bucureşti – Ilfov, care are o situaţie „catastrofală“ în opinia oficialilor din minister, cu doar 1,7% grad de utilizare a fondurilor, şi Regiunea de Dezvoltare Sud, care este repetentă la mai toate capitolele, cu doar 40 de proiecte, în valoare de 33 de milioane de euro şi un grad de utilizare de 4,8%. Aceste cifre nu includ şi proiectele de pe Axa 2 a POR - Drumuri şi Reţele de Transport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite