Transgaz va strânge prin listarea la BVB peste 67 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intermediarii ofertei apreciază că minimum 10.000 de investitori vor subscrie în cadrul ofertei publice. Compania Transgaz ar putea atrage, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o

Intermediarii ofertei apreciază că minimum 10.000 de investitori vor subscrie în cadrul ofertei publice.

Compania Transgaz ar putea atrage, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o valoare peste nivelul total al investiţiilor străine directe din acest an în ţara noastră. Oferta publică iniţială, care se va derula în perioada 26 noiembrie-7 decembrie, ar putea depăşi 67 milioane de euro.

Oferta transportatorului de gaze este, incontestabil, cea mai mare ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni realizată până în prezent de o companie românească. "Listarea la bursă a pachetului de 10% din acţiunile Transgaz are ca scop atragerea de fonduri pentru investiţiile pe care compania intenţionează să le facă în anii următori, dar şi pentru creşterea transparenţei acesteia. În urma operaţiunii de listare, compania va strânge o sumă mai mare decât investiţiile străine din acest an în România", apreciază Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.

Start la 19 decembrie pentru drepturile de alocare

Reprezentanţii intermediarului ofertei, Raiffeisen Capital&Investment (RCI) se aşteaptă la un număr-record de suprasubscriitori.

"Ne aşteptăm ca peste 10.000 de investitori să subscrie în cadrul ofertei", subliniază Sterven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. IPO-ul Transgaz marchează câteva premiere la Bursa de la Bucureşti: este prima ofertă publică pentru care va funcţiona dreptul de alocare.

"Tranzacţionarea va începe, astfel, la aproximativ trei zile de la data decontării. În acest mod, investitorii nu vor mai trebui să stea cu banii blocaţi timp de două luni până la listarea acţiunilor, şi îşi vor putea lichida investiţia chiar în acest an", explică Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment.

Comisionul la subscrierea de acţiuni Transgaz prin RCI şi grupul de distribuţie este zero, iar alocarea va fi pro-rata, atât pentru tranşa investitorilor mici, cât şi pentru tranşa investitorilor mari.
Intermediarii ofertei consideră că oferta Transgaz va determina readucerea optimismului la Bursa de la Bucureşti.

"În anul 2008, există toate premisele pentru un număr de peste cinci oferte publice iniţiale. RCI pregăteşte deja două IPO-uri: Teraplast Bistriţa pentru luna februarie - martie 2008, şi Adeplast Oradea pentru mijlocul anului 2008", adaugă Mirela Ionescu.

Doar 1,17 milioane de acţiuni Transgaz vor fi listate la Bursă

Transgaz îşi va vinde acţiunile la preţul de 191,92 lei/acţiune. Valoarea ridicată a preţului ofertei este explicată, de către oficialii RCI, de numărul mic de acţiuni (1,17 milioane de acţiuni).
"Este un preţ corect, întrucât compania are indicatori de piaţă buni", consideră Radu Popescu-Buzeu, şeful Departamentului de analiză al KD Capital Management. Analistul se aşteaptă la o ascensiune a acţiunilor Transgaz în primele luni de la listare.

"Indicatorii de piaţă, dar şi veniturile cu un grad ridicat de stabilitate şi predictibilitate comparativ cu Transelectrica ar putea asigura o creştere a preţului în piaţă cu 50% - 70% în primele luni de tranzacţionare", este de părere analistul KD Capital Management.

Analiştii Intercapital au indicat, pentru titlurile Transgaz, un preţ corect de 265 lei/acţiune, cu aproape 40% mai mare faţă de cel la care acţiunile vor putea fi subscrise în cadrul ofertei publice iniţiale.
Cu toate că preţul stabilit în ofertă avantajează marii investitori, analiştii se aşteaptă ca oferta să fie atractivă şi pentru segmentul de retail.

"Este adevărat că un preţ mai mic ar fi echivalat cu o ofertă mai atractivă, însă acesta este un preţ corect, şi mă aştept la o suprasubscriere de până la opt ori", concluzionează Radu Popescu-Buzeu.

COORDONATELE OFERTEI TRANSGAZ

Perioada de ofertă: 26 noiembrie - 7 decembrie;
Data alocării: 11 decembrie 2007;
Data decontării: 14 decembrie 2007;
Tranzacţionarea drepturilor de alocare la BVB: 19 decembrie 2007; În momentul înregistrării majorării de capital social la Depozitarul central, Drepturile de alocare se convertesc în acţiuni nou-emise;
Tranzacţionare acţiunilor la BVB: februarie 2008;
În cadrul ofertei, vor fi oferite 1,177,384 acţiuni noi (reprezentând 10% din capital), cu drepturi de alocare ataşate;

Preţul ofertei: 191,92 lei;
Acţiunile vor fi oferite spre subscriere în două tranşe: 60% din numărul total de acţiuni vor fi alocate investitorilor cu subscrieri de peste 500.000 de lei. Tranşa subscrierilor mici va include 40% din oferta, cuprinzând subscrierile între 2.000 şi 500.000 de lei;

Alocarea acţiunilor se va realiza pro-rata, proporţional cu numărul de acţiuni subscrise de fiecare investitor;
Acţiunile vor putea fi subscrise la sediile Raiffeisen Capital&Investment, intermediarul ofertei, precum şi la Raiffeisen Bank şi Intercapital Invest, care fac parte din grupul de distribuţie.

Investiţii de 530 de milioane de euro în reţeaua de transport al gazelor

Transgaz a planificat, în perioada 2008-2013, investiţii totale de circa 530 milioane de euro, din care aproximativ 280 pentru dezvoltarea reţelei şi de circa 250 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare, potrivit datelor furnizate de companie.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a reţelei, pentru 2008 vor fi alocate peste 90 de milioane de euro, 2009 - 50 de milioane de euro, 2010 - 40 de milioane de euro, 2011 - peste 35 de milioane de euro, 2012 - circa 25 de milioane de euro şi 2013 - peste 30 de milioane de euro.

"Aceste fonduri vor proveni din sursele proprii ale Transgaz", precizează Ioan Rusu, directorul general al companiei. Pentru lucrări de reabilitare sunt planificate investiţii de circa 250 de milioane de euro, din care peste 40 de milioane de euro anual în perioada 2008-2011, în 2012 - circa 35 de milioane de euro, iar în 2013 - 50 de milioane de euro. Ioan Rusu a explicat că sumele pentru aceste lucrări de reabilitare sunt incluse în tariful de transport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite