Transferul conturilor, posibil din vara lui 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferul conturilor, posibil din vara lui 2010
Transferul conturilor, posibil din vara lui 2010

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spune că, pentru a permite mutarea facilă a unui cont de la o instituţie la alta, băncile trebuie să-şi asume anterior o serie de costuri. Statele Uniunii Europene aplică din această lună principiile comune pentru transferul conturilor bancare. România întârzie procesul cel târziu până la vară.

Începând cu această lună, clienţii băncilor din Uniunea Europeană îşi pot muta mai uşor conturile curente de la o instituţie la alta, noua bancă acordând asistenţă pe tot parcursul transferului.

Mai exact, noua bancă va colabora cu cea de la care s-a făcut transferul contului pentru a asigura că plăţile periodice ale clientului, cum ar fi deitele directe sau ordinele de plată permanente, sunt transmise rapid şi fără dificultăţi. Majoritatea asociaţiilor bancare naţionale au declarat că transferul se va efectua fără nicio taxă pentru client.

Procesul nu este însă deocamdată posibil şi în România, membră a Uniunii Europene. Comisia Europeană a anunţat că România este singurul stat membru care nu a implementat principii de autoreglementare în acest sens. Doar în Portugalia aplicarea princiipilor a fost amânată cu o lună, iar în Polonia cu două.

În replică, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că la nivelul instituţiei se discută despre acest proces încă de acum trei luni şi că, în prezent, încă au loc consultări cu băncile.

„Ne aflăm în stadiul de coagulare a unor puncte de vedere. Suntem interesate, dar nu ne luăm angajamentul că putem face acest lucru având în vedere că băncile trebuie să-şi planifice nişte costuri“, a spus pentru „Adevărul“ Gheţea.

Sistemul informatic, un impediment

El a explicat că, după ce un client alege să-şi mute contul, banca veche trebuie să-şi ia toate măsurile să transmită, timp de şase luni, eventualele instrucţiuni primite în vechiul cont.

Pentru asta, băncile au nevoie de o anumită capacitate informatică, pe care unele nu o au în prezent. În plus, odată cu transferul contului se schimbă şi codul IBAN (International Bank Account Number), implementat şi în România, fapt ce presupune anumite dificultăţi dacă clientul nu anunţă aceste schimbări.

O decizie, în câteva săptămâni

„Situaţia nu este aşa roz. Vineri voi participa la Consiliul Asociaţiei Europene a Băncilor şi voi lămuri acest aspect. Noi poate am fost prea sinceri“, a mai spus preşedintele ARB.  Radu Gheţea consideră, ca un punct de vedere personal, că aplicarea principiilor comune pentru transferul facil al conturilor curente ar putea avea loc cel târziu până la jumătatea anului viitor.

Având în vedere că o bancă trebuie să-şi asume anumite costuri trebuie să se ajungă la un punct comun în acest sens. „Degeaba o bancă poate şi alta nu. Condiţia este ca toate băncile să facă acest lucru. În câteva săptămâni, vom avea un raspuns la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor“, a mai spus preşedintele ARB.

image

Nu ne luăm angajamentul că putem face acest lucru atât timp cât băncile trebuie să-şi asume anumite costuri.

image


Radu Gheţea
preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Ce presupune transferul facil al contului

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, dacă un client vrea să-şi mute banii la altă bancă, aceasta din urmă va acţiona ca principal punct de contact şi îi va oferi asistenţă pe tot parcursul transferului.

Noua bancă va colabora cu cea veche spre a se asigura că plăţile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe şi ordinele de plată permanente, sunt transferate rapid şi fără probleme. În sfârşit, noua bancă va acorda asistenţă clientului la închiderea contului vechi şi la mutarea soldului în noul cont.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite