Transelectrica poate aprecia indicele BET peste aşteptările analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de utilităţi va face indicele BET mai reprezentativ pentru Bursa de Valori Bucureşti Societatea Rulmentul Braşov (RBR) va fi scoasă, începând de astăzi, din coşul indicelui

Compania de utilităţi va face indicele BET mai reprezentativ pentru Bursa de Valori Bucureşti

Societatea Rulmentul Braşov (RBR) va fi scoasă, începând de astăzi, din coşul indicelui BET şi va fi înlocuită de compania de utilităţi Transelectrica (TEL). Analiştii pieţei de capital sunt de părere că şi companii precum Azomureş sau Turbomecanica ar trebui să aibă aceeaşi soartă în perioada următoare.

În funcţie de ponderea care i se va acorda în structura indicelui (n.red.: până la închiderea ediţiei, Bursa de Valori Bucureşti nu a făcut public procentul pe care îl va deţine emitentul în coşul BET), evoluţia cursului titlurilor TEL i-ar putea imprima o evoluţie ascendentă mai pronunţată.

"Prezenţa Transelectrica în indicele BET va avea un aport hotărâtor în evoluţia acestuia, numai dacă ţinem cont că, de la momentul listării, preţul acţiunilor TEL practic s-a dublat. Astfel, dacă societatea ar fi fost inclusă în coşul indicelui încă de la listare, bilanţul anului 2006 ar fi adus indicelui BET o apreciere mai mare de 22,23%", este de părere Laurenţiu Roşoiu, consultant investiţii în cadrul SAI Swiss Capital Asset Management.

De aceeaşi părere este şi Marian Lupu, director general adjunct în cadrul Estinvest Focşani. "Dacă TEL ar fi fost introdusă în componenţa BET încă de la listare, ţinând cont de evoluţia peste aşteptări a acestui emitent, valoarea actuală a indicelui ar fi fost mai mare", susţine Lupu. În mod cert, susţin analiştii, prezenţa Transelectrica se va face simţită în evoluţia indicelui. "Faţă de RBR, care avea o pondere extrem de redusă în BET, influenţa introducerii TEL în coşul indicelui asupra evoluţiei acestuia va fi mai mare. Evident, depinde de ce pondere va primi în cadrul indicelui şi de evoluţia preţului acestui emitent", a explicat, pentru Adevărul, Marian Lupu.

În acelaşi timp, orice mişcare de amploare înregistrată de cursul acţiunilor companiei de utilităţi se poate reflecta în evoluţia indicelui. "De obicei, acţiunile cu preţuri mai mari intră, după perioade de volatilitate, în etape de consolidare şi de acumulare la un anumit nivel. De obicei, aceste perioade de "cuminţire" a cotaţiilor sunt mai mari faţă de cele de variaţii mari de preţ şi, prin urmare, vor avea un rol mult mai mare în evoluţia indicelui", anticipează Adrian Bărbulescu, trader la SSIF Prime Transaction.

Câştig de imagine atât pentru Bursă, cât şi pentru Transelectrica

De asemenea, înlocuirea Rulmentul Braşov cu Transelectrica va face ca indicele bursier să devină mult mai reprezentativ pentru întreaga piaţă. "Această mişcare este una de bun augur pentru indicele BET, care va deveni, astfel, mai reprezentativ pentru întreaga Bursă de la Bucureşti. Compania de utilităţi are cu adevărat un rol important în piaţă, faţă de Rulmentul, care devenise aproape invizibilă în ringul bursei", este de părere Laurenţiu Roşoiu. De aceeaşi părere este şi reprezentantul Prime Transaction. "Transelectrica este o companie lichidă, solidă din punct de vedere financiar, spre deosebire de Rulmentul Braşov, care se află în acest moment în proces de dizolvare şi lichidare voluntară", subliniază Adrian Bărbulescu.

Pe de altă parte, includerea Transelectrica în indicele BET va creşte şi vizibilitatea companiei. "Emitentul va deveni mai uşor de văzut pentru investitorii străini mai ales. O dată în plus, iniţiativa Bursei de Valori de a introduce derivatele pe indicii bursieri (n.red.: prevăzută pentru luna aprilie a acestui an) va atrage noi investitori de calibru pentru societăţile din structura acestora", spune Adrian Bărbulescu.

Analiştii sunt de părere că înlocuiri similare ar trebui operate şi în cazul unor societăţi precum Azomureş (AZO), Turbomecanica (TBM) sau Oltchim (OLT), care, deşi fac parte din structura BET, sunt prea puţin reprezentative pentru întreaga piaţă. "Consider că nici aceste societăţi nu-şi justifică prezenţa în coşul indicelui BET. Cu toate acestea, în momentul de faţă, sunt mai greu de înlocuit", conchide Laurenţiu Roşoiu.

Vechea structură a indicelui BET, stabilită la 23 ianuarie 2007:

Banca Transilvania (TLV) - 20%
BRD Groupe Societe Generale (BRD) - 20%
Petrom (SNP) - 20%
Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) - 15,55%
Oltchim (OLT) - 10,41%
Antibiotice Iaşi (ATB) - 6,18%
Impact (IMP) - 5,04%
Turbomecanica (TBM) - 2,12%
Azomureş (AZO) - 0,61%
Rulmentul Braşov (RBR) - 0,10%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite