Topul celor mai ieftine credite imobiliare în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul creditelor în euro este mai mic decât al celor în lei
Costul creditelor în euro este mai mic decât al celor în lei

Volksbank, BRD, Emporiki Bank, Banca Românească şi ATE Bank oferă românilor credite imobiliare în euro la cele mai reduse costuri din piaţă, dobânda anuală efectivă (DAE) situându-se sub 7,6% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro.

Pe baza unei simulări ce are în vedere un credit imobiliar în valoare de 60.000 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, am realizat un top al celor mai ieftine împrumuturi pentru locuinţe. Am exclus din comparaţie creditele acordate prin programul guvernamental "Prima Casă", având în vedere că acesta presupune condiţii suplimentare pentru solicitanţi.

Astfel, creditul imobiliar standard în euro de la Volksbank are cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE - compusă din rata dobânzii şi comisioane) din piaţă, respectiv 6,86% pe an, în condiţiile în care solicitantul îşi rulează lunar veniturile prin conturile deschise la bancă. Rata dobânzii este variabilă în funcţie de evoluţia indicelui EURIBOR la trei luni. Pentru un credit de 60.00 de euro, contractat pe 30 de ani, solicitantul va avea de plătit o rată lunară de 375,8 euro.

Pe poziţia a doua în topul celor mai ieftine credite imobiliare în euro se situează BRD cu împrumutul "Habitat", cu o DAE de 6.97% pe an şi o rată lunară de 382,3 euro, urmată de Emporiki Bank care percepe o dobândă efectivă de 7,16% pe an, prima rata lunară fiind de 366 de euro.

Ultimele două poziţii în top cinci al celor mai ieftine împrumuturi pentru casă sunt ocupate de Banca Românească, respectiv ATE Bank. În cazul acestora, dobânda anuală efectivă se situează cu puţin sub nivelul de 7% pe an, rata lunară fiind de 395,7 euro în cazul Băncii Româneşti şi de 398,9 euro în cazul ATE Bank.

Avans de minimum 15%

Dacă în cazul programului guvernamental "Prima Casa", la care nu au acces toţi cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă (solicitantul nu trebuie să mai fie proprietar în totalitate sau parţial asupra vreunui alt imobil), avansul cerut de bancă este de 5% din valoarea imobilului ce urmează a fi achiziţionat, în cazul creditului standard, acesta creşte simţitor.

Astfel, trebuie avut în vedere că băncile solicită un avans cuprins între 15% şi 30% din preţul proprietăţii imobiliare. În plus, potrivit estimărilor Conso.ro, venitul minim necesar contractării unui împrumut de 60.000 de euro pe 30 de ani depăşeşte 4.000 de lei (aproximativ 975 de euro).

                                    Volksbank             BRD              Emporiki
Credit                          Casa Euro            Habitat        Credit imobiliar
Rata dobânzii             6,41%                   4,17%              6,16%
DAE                              6,86%                  6.97%              7,16%
Rată lunară                 375,8 euro           382,3 euro      366 euro
Avans minim               25%                      20%                  20%

Sursa: Conso.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite