Topul fraudelor cu fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii europeni au fost deturnaţi către direcţii bizare, dar şi pentru cumpărarea unor maşini de lux. Pe baza unui raport al Curţii Europene de Conturi privind anul financiar 2007, organizaţia britanică Open Europe a întocmit un Top 100 al fraudelor.

Printre cele mai remarcabile cazuri de irosire a fondurilor de la bugetul comunitar se regăsesc achiziţia unui Ferrari din bani destinaţi pentru panouri solare, construcţia unui bordel, amenajarea unei pârtii în plină câmpie, unde ninge extrem de rar, sau cultivarea unor fructe care nu au existat niciodată.

Dentistul cel lacom

Un dentist din oraşul italian Cosenza a folosit fondurile primite de la UE pentru o afacere cu panouri solare - care nu a văzut niciodată lumina zilei - pentru a-şi cumpăra un Ferrari. Achiziţiei i s-au adăugat ulterior o maşină de Formula 1 şi alte 55 maşini de lux.

„Bubbico şi viermii de mătase“

Preşedintele regiunii italiene Basilicata şi senator al Partidului Democrat, Filippo Bubbico, a primit 10.329 euro pentru o afacere cu viermi de mătase care nu a existat niciodată.

Politicianul italian a acţionat sub două nume false - Bibbido şi Bobbidi - în numele a două companii, Seta Italia şi Seta Basilicata care primiseră fonduri UE pentru dezvoltarea unei afaceri cu viermi de mătase, dar care nu au produs nici un centimetru de fir de mătase. Bubbico distribuia fonduri în valoare de circa 300.000 către diferite rude ale sale.

Pârtia daneză

Un om de afaceri danez a primit fonduri europene de 100.000 euro pentru a construi o pârtie de schi pe o insulă fără nici un fel de formaţiuni geologice înalte şi unde nu cade zăpadă aproape niciodată. El însuşi a recunoscut că nu se aştepta ca UE să sprijine un proiect “atât de nebunesc”.

„Al şaptelea cer“, nerambursabil...

Un fost primar al oraşului spaniol Chirivel, Ramon Romera, a folosit fonduri UE pentru a înfiinţa un bordel - denumit „Al şaptelea cer“. Romera solicitase 54.000 euro pentru o şcoală de călărie, însă aceasta a fost ulterior convertită în „club de animatoare“, după ce autorităţile locale au refuzat să-i acorde licenţă pentru şcoala de echitaţie.

Fermieri-fantomă în Italia

UE a plătit aproximativ 50 milioane euro în perioada 2001-2004 fermierilor din sudul Italiei pentru cumpărarea şi vânzarea surplusului de citrice. Ulterior, s-a descoperit că nici fermierii, nici cumpărătorii şi nici chiar fructele nu au existat niciodată decât pe hârtie...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite