Topul dobânzilor la depozitele bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topul dobânzilor la depozitele bancare
Topul dobânzilor la depozitele bancare

Deşi bonificaţiile la economii s-au redus cu aproape cinci puncte procentuale, dobânzile de peste 10% pe an rămân atractive. Alpha Bank, Millennium Bank şi Banca Carpatica oferă cele mai mari dobânzi la economiile populaţiei. Pentru lei, Randamentul depăşeşte 10% pe an, iar, la euro, 4% pe an. 

Dobânzile de peste 15% pe an oferite de bănci, la începutul lui 2009, pentru economiile în lei şi de 7,5% pentru cele în euro rămân o amintire. De atunci, bonificaţiile s-au diminuat cu aproximativ cinci puncte procentuale. Totuşi, depozitele bancare constituie în continuare o variantă bună de investiţii.

Citiţi şi:


Având în vedere o inflaţie aşteptată de sub 4,5% la finele anului şi de sub 3% în prima jumătate a lui 2010, dobânzile actuale pot aduce un câştig real de peste 7% pe an. Sunt bănci care oferă încă dobânzi de peste 10% pe an la depozitele în lei.

De exemplu, Alpha Bank - la Alpha Anniversary (depozit pe 15 săptămâni) -  şi Millennium Bank bonifică cu 11,5% pe an, respectiv 11% pe an, depozitele în monedă naţională constituite pe o perioadă de trei luni, potrivit portalului financiar Conso.ro. Asta înseamnă un câştig de 115 lei, respectiv 110 lei, la fiecare 4.000 de lei economisiţi.

Pentru depozitele în lei la şase luni, cele mai mari bonificaţii din piaţă ajung la 10,75% pe an şi sunt oferite de Banca Carpatica (BCC), generând un venit suplimentar de 215 lei pentru fiecare 4.000 de lei depuşi. Pentru scadenţe de şase luni, dobânzile oferite de BCC sunt urmate de cele acordate de MKB Romexterra Bank, ATE Bank şi Millennium Bank (10,5% pe an). ATE Bank şi MKB Romexterra Bank se află pe primele poziţii şi în topul depozitelor cu scadenţa la un an, oferind dobânzi de 11%.

Deprecierea leului umflă câştigul la euro

Deşi depozitele populaţiei în euro nu sunt bonificate cu dobânzi la fel de atractive precum în cazul leului, o eventuală depreciere a leului, estimată de majoritatea analiştilor, ar putea aduce un câştig suplimentar celor care au mizat pe moneda europeană.

Şi pentru atragerea de euro, lupta se dă între aceleaşi bănci: Alpha Bank, Banca Carpatica şi ATE Bank. Dacă, pentru economiile în euro cu scadenţe la trei şi la şase luni, băncile nu oferă mai mult de 4,5% pe an, ATE Bank bonifică cu 5% depozitele constituite pe 12 luni. Dobânzi de 4,5% pe an oferă MKB Romexterra Bank şi CEC Bank, iar Marfin Bank bonifică depozitele în euro cu 4,4% pe an.

De exemplu, pentru un depozit în valoare de 1.000 de euro (echivalentul a 4.260 de lei), constituit pe trei luni, la o dobândă de 4,5% pe an, câştigul este de 11,25 euro (în prezent, echivalentul a 48 de lei). Totuşi, luând în calcul un curs de schimb de 4,5 lei/euro, estimat de unii analişti pentru finele anului, câştigul ar putea ajunge la 50,62 lei.

În timp ce băncile din eşalonul doi continuă să atragă resurse la dobânzi atractive, băncile mari (BCR, BRD) oferă bonificaţii mai mici cu câteva puncte procentuale faţă de cele de top.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite