Studii de marketing cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Funieru a obţinut un sprijin financiar nerambursabil de la Uniunea Europeană în valoare de 28.000 de euro pentru dezvoltarea firmei sale de studii de piaţă.Bucureşteanul în vârstă de 30 de ani vrea să investească în infrastructura tehnică a firmei pentru a uşura prelucrarea datelor colectate de operatorii de interviu.

Citiţi şi:
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE


Tânărul antreprenor şi-a început afacerea în 2004, când a preluat o firmă ce avea ca obiect de activitate intermedierea comerţului exterior. „Compania a fost înfiinţată în 1994, dar era inactivă de doi ani la momentul cumpărării“, spune Bogdan Funieru, directorul firmei de cercetări de piaţă Neomar Consulting.

I-a schimbat obiectul de activitate şi acum se ocupă cu analize şi studii de piaţă în domeniul construcţiilor şi al produselor industriale. Funieru are cinci angajaţi, dar spune că aceştia nu reuşesc să facă faţă numărului mare de interviuri ce trebuie realizate pentru fiecare studiu în parte.

„Eram puşi în postura să le efectuăm prin subcontractarea unor institute de sondare. Pentru a evita acest lucru am decis să cumpăr nouă calculatoare şi să fac un call-center intern, ce va analiza datele colectate, iar pentru a obţine bani m-am hotărât să apelez la fonduri europene“, îşi aminteşte directorul Neomar Consulting.

Şi-a făcut singur dosarul

A aplicat pentru finanţare în mai 2008, iar în luna iunie a aceluiaşi an a depus documentaţia completă. După mai puţin de un an a semnat contractul. „Mi-am făcut singur dosarul şi am strâns actele necesare, iar instrucţiunile din ghid au fost clare“, povesteşte Funieru. Valoare eligibilă a investiţiei este de 40.000 de euro. Sprijinul nerambursabil este de 28.000 de euro, adică 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Restul de 30% este susţinut din resursele companiei.

Tot firma va acoperi şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, de aproape 7.700 de euro. „Banii îi voi folosi pentru investiţii în infrastructura necesară realizării sondajelor. Astfel, voi cumpăra nouă calculatoare, nouă sisteme de operare, două servere, echipamente periferice, software pentru interviurile telefonice, dar şi mobilier“, adaugă el. În plus, tânărul spune că va trebui să angajeze încă opt oameni pentru call-center.

Probleme întâmpinate

Cea mai mare problemă pe care a întâmpinat-o Funieru a fost timpul îndelungat ce s-a scurs de la depunerea cererii de finanţare, în iunie 2008, până la semnarea contractului de finanţare şi demararea procedurilor de implementare proiectului, în primăvara acestui an.

„Deprecierea monedei naţionale a făcut ca puterea de cumpărare să scadă cu 20% pentru că mi-am stabilit bugetul în lei. A trebuit să găsesc echipamente mai ieftine şi să negociez preţuri mai mici pentru software-ul necesar”, mai spune Funieru. El se aşteaptă ca firma să funcţioneze la capacitate maximă la un an după implementarea investiţiei. Mai mult, nu exclude apelarea la bani europeni pentru finanţarea altor proiecte ale firmei sale.

Echipamente IT pentru call-center


Dacă ai o afacere mică şi vrei să cumperi echipamente tehnologice pentru dezvoltarea ei, Uniunea Europeană îţi decontează până la 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Poţi primi bani însă doar dacă firma ta se află în mediul urban. Sprijinul poate fi obţinut în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“.

Cine se califică

Valoarea totală a proiectului (suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) este cuprinsă între echivalentul în lei a 20.000 şi 500.000 de euro. Astfel, firmele interesate pot obţine bani pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi pentru dezvoltarea firmei.

În această categorie intră sistemele IT, indiferent dacă este vorba despre hardware sau software. Tot aici, sunt incluse şi cheltuielile cu mobilierul.

Ce cheltuieli nu sunt eligibile

În categoria costurilor care nu pot fi finanţate cu bani europeni sunt menţionate achiziţiile de echipamente second-hand. Nici Taxa pe Valoarea Adăugată sau dobânda şi alte comisioane aferente creditelor nu sunt decontante. În plus, nu trebuie să vă bazaţi pe sprijin european dacă vreţi să plătiţi amenzi, penalităţi sau cheltuieli de judecată.

Un aspect important însă este faptul că eventualele cheltuieli neprevăzute sunt finanţate în proporţie de 10% din valoarea lor dacă sunt detaliate prin documente justificative. În limita procentului stabilit se acoperă, după caz, cheltuielile rezultate în urma modificărilor de soluţii tehnice şi cantităţi suplimentare pentru realizarea lucrărilor.

Acte necesare

Cererea de finanţare
Actul de împuternicire (în original)
Declaraţia de eligibilitate
Declaraţia de angajament privind contribuţia proprie
Certificatul de înregistrare al solicitantului
Certificatul constatator
Actul constitutiv (copie)
Planul de afaceri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite