Străinii şi-au redus plasamentele la Bursă cu 43% în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu iulie, valoarea cumpărărilor la BVB a scăzut cu 117,42 milioane de euro Luna august a marcat o scădere de aproximativ 43% a cumpărărilor efectuate de investitorii străini

Comparativ cu iulie, valoarea cumpărărilor la BVB a scăzut cu 117,42 milioane de euro

Luna august a marcat o scădere de aproximativ 43% a cumpărărilor efectuate de investitorii străini pe piaţa autohtonă de capital. Astfel, dacă în iulie achiziţiile nerezidenţilor se ridicau la 273,8 milioane de euro, în august acestea au coborât la 156,4 milioane de euro (504,436 milioane de lei).

Bilanţul se suprapune crizei internaţionale a creditelor "subprime", care a determinat pe piaţa românească, în perioada de maxime corecţii, deprecieri ale indicilor bursieri cuprinse între 9% şi 13%. Nerezidenţii au vândut, în luna august, acţiuni de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi fosta piaţă electronică Rasdaq în valoare de 182,5 milioane de euro (588,330 milioane de lei).

Analiştii din piaţa de capital susţin însă că volatilitatea înregistrată de Bursa de la Bucureşti în luna august a fost determinată, în primul rând, de mişcările investitorilor autohtoni. "Investitorii străini au expuneri destul de mici pe piaţa românească. În cele mai multe cazuri, ieşirile de pe pieţele cu expuneri reduse sunt întotdeauna efectuate mai târziu compartiv cu lichidările de pe pieţele cu plasamente ridicate", consideră Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital.

Englezii, în topul vânzătorilor

În topul vânzărilor, pe prima poziţie s-au situat investitorii din Marea Britanie, cu un total de 35,7 milioane de euro (115,07 milioane de lei). Americanii au retras de pe piaţa românească aproape 34 milioane de euro (109,587 milioane de lei), iar austriecii - 29,4 milioane de euro (94,846 milioane de lei).

Cu toate acestea, investitorii străini nu au avut un cuvânt important de spus în luna august, apreciază Lupşan. "Centrul lor de interes continuă să rămână pieţele mature de capital", conchide analistul Intercapital.

Potrivit raportărilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la capitolul "achiziţii" s-au impus investitorii din Statele Unite ale Americii, cu plasamente în august de 28,4 milioane de euro (91,768 milioane de lei). Valoarea totală a investiţiilor efectuate de americani pe piaţa românească în primele opt luni din acest an se ridică la 231,3 milioane de euro.

Pe locul secund în topul investitorilor s-a situat Marea Britanie, cu 27,1 milioane de euro (87,597 milioane de lei), iar locul trei a revenit Austriei, cu 15,6 milioane de euro (50,481 milioane de lei). Pentru a doua oară în acest an, vânzările străinilor pe Bursa de la Bucureşti au fost mai mari decât achiziţiile.

Dacă în luna mai diferenţa a fost de 23,3 milioane de euro, în august, diferenţa s-a accentuat la peste 26 milioane de euro. August rămâne însă prima lună din acest an în care valoarea intrărilor a fost depăşită de cea a ieşirilor. De la începutul acestui an, valoarea totală a cumpărărilor s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro (5,6 miliarde de lei).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite