Străinii privesc cu ochi buni piaţa financiară românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşteptările pentru aprecierea monedei naţionale şi creşterea pieţei de capital plasează ţara noastră pe locul doi în Europa Centrală şi de Est Aşteptările analiştilor străini

Aşteptările pentru aprecierea monedei naţionale şi creşterea pieţei de capital plasează ţara noastră pe locul doi în Europa Centrală şi de Est

Aşteptările analiştilor străini pentru evoluţia principalilor indicatori ai economiei româneşti se menţin la cote înalte. Situaţia economică va continua să se îmbunătăţească, rata inflaţiei s-ar putea menţine la un nivel aproape constant, iar dobânzile vor continua trendul descendent. Totuşi numărul analiştilor care avertizează asupra posibilelor corecţii din economie este în uşoară creştere.

Aproape o treime din analiştii străini chestionaţi de Centrul European pentru Cercetare Economică (ZEW) şi Erste Bank anticipează că, pe termen scurt, situaţia economică a României se va îmbunătăţi. Mai mult, ponderea aşteptărilor pozitive pentru ţara noastră este aproape dublă faţă de nivelul înregistrat la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est. Motivele ţin de evoluţiile anticipate ale inflaţiei, cursului de schimb şi pieţei de capital autohtone.

Adrian Simionescu, director general al Finans Securities, susţine că optimismul analiştilor este firesc. "În primul rând, creşterea economică din ţara noastă devansează cu mult creşterea economică din ţările dezvoltate, ca urmare a intrărilor de bani europeni.

Bursa de la Bucureşti, pe locul doi după cea de la Varşovia

Pe de altă parte, urmăm traseul parcurs de statele care au aderat la Uniunea Europeană, iar trendul a fost întotdeauna unul ascendent", explică Simionescu. Atât în privinţa cursului de schimb, cât şi a bursei, estimările analiştilor chestionaţi de ZEW poziţionează piaţa românească pe locul doi în Europa Centrală şi de Est, în urma Poloniei.

Totuşi directorul Finans Securities consideră că potenţialul pieţei româneşti de capital este mai mare decât cel al Poloniei. "Ne situăm după polonezi din cauză că ei au fondurile de pensii care plasează deja foarte mulţi bani pe piaţa de capital. Bursa poloneză are, totodată, şi avantajele ofertelor publice iniţiale (IPO), însă începe să se configureze şi pe piaţa noastră orientarea de noi societăţi către bursă", spune Simionescu.

Totuşi numărul celor care văd corecţii pe piaţa de capital este în uşoară creştere comparativ cu raportul anterior al ZEW şi Erste. Semn că aprecierile din ultima perioadă ar putea fi urmate de o marcare a profiturilor atât pe piaţa bursieră, cât şi pe cea valutară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite