„Statul trebuie să fie partenerul investitorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Duşan este convins că România poate atrage investiţii străine de mare calibru
Marian Duşan este convins că România poate atrage investiţii străine de mare calibru

Marian Duşan, liderul grupului Romanian Business Accelerator, spune că autorităţile pot participa la investiţii doar ca arbitri, nu ca jucători.

„Dacă îţi propui să atragi investiţii de 500-600 de milioane de euro, vei atrage 200-300; dacă lupţi pentru 10 miliarde, ai şanse să atragi 7-8 miliarde", este una dintre tezele de bază de la care porneşte Marian Duşan, preşedintele unei organizaţii antreprenoriale axate pe atragerea investiţiilor eficiente în România, intitulată Romanian Business Accelerator.

De menţionat că Duşan nu este de acord cu discriminarea făcută adesea între investitorii români şi cei străini şi nici cu economiştii care cred că România nu are „puncte tari" în atragerea investiţiilor.

„Investitorul nostru, stăpânul nostru"

Analizând modalităţile prin care diverse ţări de pe planetă atrag investiţii străine sau locale, Marian Duşan se opreşte puţin asupra modelului african: „Pentru noi, românii, faptul că unii investitori de-ai noştri dezvoltă afaceri în Africa, şi nu aici, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Ce au făcut africanii pentru a-i convinge pe români sau pe alţi investitori de pe mapamond? Simplu: la ei, investitorii se bucură de respect, de un mare privilegiu, localnicii fiind conştienţi că afacerile acestora le creează locuri de muncă şi le ridică nivelul de trai. «Investitorul nostru, stăpânul nostru». Au liberalizat legile proprietăţii şi vor să confere maximum de siguranţă pentru afacerile străinilor", explică Marian Duşan.

Un alt model remarcat de liderul Romanian Business Accelerator este cel din statele dezvoltate şi emergente precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (pieţele BRICS). „Acolo vin investitori ale căror afaceri sunt pe creştere în momentul intrării. La noi au venit mai multe companii care şi-au depăşit momentul de maxim, se refugiază în România căutând forţă de muncă ieftină şi calificatã fãrã a avea un plan de afaceri pe termen lung, apoi pleacă în ţări care le oferă mai multe avantaje - vezi modelul Nokia".

De aceea, Marian Duşan recomandă să-i atragem pe cei care încă nu şi-au epuizat întregul potenţial: „Apple (America), Tatta (India), Huawei (China) în România? De ce nu?! Dacă îţi stabileşti un target mic, vei avea investiţii mici, dar dacă ridici ştacheta, vei avea parteneri de calibru".

România, plină de oportunităţi

Trecând în revistă avantajele României, cel mai bun argument pentru atragerea investiţiilor masive este acela că ţara noastră reprezintă „o poartă de intrare în Uniunea Europeană", iar muncitorii de aici „au o calificare superioară şi sunt flexibili în reorientarea profesională". Dar pentru a-i convinge pe investitori, statul român trebuie să se dovedească un bun partener.

„Statul nu trebuie să vină cu bani, ci cu reglementări cât mai simple şi în special stabile. Să fie un partener în proiecte, dar numai ca arbitru, nu ca jucător, tocmai pentru a-i inspira investitorului privat încredere şi siguranţă". O consecinţă favorabilă pentru noi ar fi întărirea monedei naţionale: „Un fond de investiţii care ar veni aici cu valută ar fi nevoit s-o schimbe în lei, pentru a realiza cheltuielile locale necesare dezvoltării afacerii, astfel încât moneda noastră ar avea suficientă cerere pentru a se consolida", a mai spus Duşan, într-o discuţie cu reporterii „Adevărul".

„Îi tratăm pe miliardari ca pe buticari"

Deşi atenţia grupului de reflecţie Romanian Business Accelerator nu este în mod special îndreptată către zonele „întunecate" ale mediului nostru investiţional, Marian Duşan n-a ezitat să arate că în orice stat civilizat investitorul este respectat, în timp ce la noi autorităţile au tendinţa de a-l suprataxa, de a-l împovăra, de a-i lua cât mai mult. „El vine cu un miliard, tu îl tratezi ca pe un buticar. Vrea să-şi reinvestească profitul? Îl taxezi şi pentru asta. Au fost cazuri în care străinii au vrut să facă aici şcoli sau biblioteci publice în locul plăţii acestor taxe, dar n-au fost înţeleşi..."

Întrebat cum s-ar putea transpune în viaţă ideile sale, de altfel generoase, Marian Duşan a arătat că investitorii trebuie să înveţe să coopereze pentru a constitui o voce unică. „Dacă investitorii şi-ar putea desemna lideri care să meargă la negocieri cu Guvernul având miliarde de euro investite şi mii de locuri de muncă în spate, altă greutate ar avea argumentele lor", conchide liderul grupului de reflecţie.

Romanian Business Accelerator va organiza astăzi, la Bucureşti, o amplă conferinţă pe tema investiţiilor în România, la care vor participa personalităţi de notorietate în mediul de afaceri românesc şi internaţional.

Scad Investiţiile străine

Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 446 de milioane de euro, în scădere faţă de valoarea de 490 de milioane de euro consemnate în acelaşi interval din 2011, potrivit BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite