Statul încurajează clienţii băncilor pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul majorează prima anuală acordată celor care economisesc în băncile specializate. Constrângerea de pe piaţa creditelor imobiliare şi majorarea primei anuale acordate de stat ar putea orienta tot mai mulţi români spre băncile pentru locuinţe.

Condiţiile actuale de pe piaţa bancară fac ca tot mai mulţi români să nu se mai poată încadra pentru un împrumut imobiliar.

În acest context, băncile pentru locuinţe ar putea reprezenta soluţia de a avea propria casă. În plus, statul vine în sprijinul clienţilor, stimulând contractarea de produse de economisire-creditare.

Guvernul a decis, la finele săptămânii trecute, să majoreze de la 15% la 25% valoarea primei anuale pentru economiile constituite în cadrul băncilor care derulează programe pentru locuinţe.

De asemenea, valoarea minimă a primei anuale a fost şi ea majorată de la   120 de euro la 250 de euro. Prima de la stat se acordă tuturor deponenţilor, în funcţie de vârsta persoanei, dar şi în funcţie de numărul de copii.

Decizia, aşteptată în piaţă

Reprezentanţii băncilor pentru locuinţe consideră drept binevenită această decizie. “Este o măsură legislativă care nu face altceva decât să încurajeze românii să-şi finanţeze investiţiile în domeniul locativ prin încheierea de contracte de economisire-creditare”, apreciază Alexandru Ciobanu, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

De asemenea, reprezentanţii BCR Banca pentru Locuinţe spun că această decizie este “un sprijin substanţial binemeritat de românii care economisesc în acest sistem”.

Potrivit unui calcul BCR BpL, efectul acestor măsuri se maximizează (prima ajunge la 250 de euro) pentru clientul care economiseşte în cursul unui an calendaristic 3.850 de lei.

Astfel, în noile condiţii, la această sumă va reveni o primă de stat de 962,5 de lei (la un curs de 3,8 lei/euro), faţă de 462 lei, cât revenea potrivit vechii reglementări.

Piaţa, disputată de doi jucători

Pe piaţa românească activează în momentul de faţă doar două bănci care derulează programe pentru locuinţe: BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Totuşi, reprezentanţii celor două instituţii spun că este loc pentru noi jucători. “Cred că pe nişa economisirii-creditării este loc pentru patru-cinci jucători”, spune Alexandru Ciobanu.

Băncile pentru locuinţe din România au încheiat până în 2008 aproximativ 180.000 de contracte, adică numai 0,85% din populaţia României a ales această variantă pentru a obţine o locuinţă, potrivit BCR BpL. 

Atuuri

Produsele oferite de cele două bănci pentru locuinţe de pe piaţa românească presupun existenţa unei perioade minime de economisire, urmată de acordarea unui credit cu dobandă fixă pentru activităţi în domeniul locativ.

Pentru economiile constituite, clientul primeşte din partea statului o primă anuală, iar din partea băncii, dobândă. Pentru că produsul de economisire-creditare este oferit numai în lei, asigură clientului o pază bună împotriva riscului valutar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite