Staţie de incubaţie cu sprijin de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia într-un incubator cu o capacitate medie este de aproximativ 800.000 de euro. Cei care vor să-şi construiască o staţie de incubaţie pot primi de la Uniunea Europeană jumătate din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro.

Înfiinţarea unei staţii de incubaţie cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană este înscrisă în măsura de încurajare a modernizării exploataţiilor agricole (121).

Pentru un astfel de proiect, banii de la Bruxelles pot acoperi jumătate din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro. Solicitanţii pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi mici şi mijlocii sau asociaţii familiale, cu capital 100% privat.

Pot aplica pentru finanţare de la UE şi persoanele fizice care se obligă să se autorizeze în maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind selectarea cererii de finanţare. Dacă solicitantul a mai desfăşurat activitate în domeniu, rezultatul financiar din anul precedent trebuie să fie pozitiv, iar, la momentul depunerii proiectului, să nu se afle în dificultate. Terenul pe care va fi construit abatorul trebuie să fie în proprietatea celui care solicită sprijinul nerambursabil sau să existe contract de comodat între acesta şi proprietar.

Integrare pe verticală

Staţia de incubaţie este un operator independent care lucrează în avicultură ca verigă între fermele de reproducţie şi fermele de exploatere. „În România a existat tendinţa de integrare pe verticală în avicultură, majoritatea operatorilor mari având propriile staţii de incubaţie”, spune Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.

Investiţia într-un incubator cu o capacitate medie, de cinci milioane de pui de o zi pe an, se ridică la 800.000 de euro: 600.000 de euro pentru echipamente şi încă 200.000 de euro pentru lucrări de construcţie. Jumătate din valoarea investiţiei poate fi acoperită de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Finanţarea poate acoperi cheltuielile de construcţie a staţiei de incubaţie, infrastructura internă, inclusiv branşamentele, şi mijloacele de transport pentru ouă de incubaţie şi pui de o zi. De asemenea, incubatoarele, eclozionatoarele şi echipamentele de igienă şi biosecuritate sau softurile specializate pot fi finanţate din bani de la Uniunea Europeană.

Investiţie recuperată în patru ani

Investiţia realizată în construcţia unui incubator poate fi recuperată în maximum patru ani. „În general, staţiile de incubaţie din România utilizează ouă Ross 308 sau Cobb, care se pot procura la un preţ de 0,85 – 0,95 lei/ou”, spune Felix Lucuţar. Vânzarea puilor de o zi se va realiza la un preţ ce variază între 1,3 şi 1,45 lei/pui.

Astfel, luând în calcul o rată de ecloziune de 80% (chiar dacă staţiile moderne ating cote mult mai înalte), veniturile anuale ale unei staţii cu o capacitate de cinci milioane de pui pe an se vor ridica la 6,5 – 7,25 milioane de lei. Costurile anuale de incubaţie variază, în acest caz, între 5,3 şi 5,9 milioane de lei, la care se adaugă costurile de operare de 680.000 – 870.000 de lei. Profitul brut anual va varia între 520.000 de lei şi 1,2 milioane de lei (125.000 de euro şi 285.000 de euro).

Incubatoare moderne la Tărtăşeşti

În toamna lui 2006, Agroli Group începea modernizarea la Avicola Tărtăşeşti, companie pe care a achiziţionat-o în acelaşi an. Procesul de modernizarea a început în fermele de găini de reproducţie. Totuşi, cea mai importantă parte a acestui proiect a fost reprezentată de reconstrucţia şi tehnologizarea staţiei de incubaţie.

 „Agroli a identificat câteva puncte cheie în care trebuia să înceapă imediat investiţiile. Printre aceste puncte se afla şi modernizarea fermelor de reproducţie şi a staţiei de incubaţie de la Tărtăşeşti”, explică Camelia Hoinărescu, directorul de marketing al Agroli Group. Pentru modernizarea staţiei de incubaţie, grupul a realizat un proiect prin programul SAPARD, a cărui valoare se ridica la 1,6 milioane de euro. Jumătate din valoarea investiţiei a fost acoperită cu fonduri europene.

Creşteri semnificative ale producţiei

În urma investiţiei, au fost renovate clădirile, s-au achiziţionat echipamente noi (eclozionatoare, incubatoare) şi s-au cumpărat maşini de transport de ouă şi de pui de o zi.

De asemenea, a fost pus la punct sistemul logistic şi a fost finalizat sistemul de igienizare. Mai exact, totul a fost automatizat, de la monitorizare climatică până la parametrii fiecărei etape de incubaţie. În septembrie 2007, se obţinea primul lot de pui de o zi în noua staţie de incubaţie. „Rata de ecloziune a crescut semnificativ, însoţită de o creştere a producţiei cu peste 65%, încă din primul an de exploatare”, spune directorul de marketing al grupului.

image



Acte la dosar

-Studiu de fezabilitate
-Bilanţ contabil pe anul precedent sau declaraţie de inactivitate, după caz
-Documente care să ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului
-Certificat de urbanism
-Acord de mediu
-Datele băncii şi datele contului prin care se va derula proiectul
-Certificate fiscale şi cazier fiscal indemn
-Cazier judiciar al reprezentantului legal
-Notificare DSVSA care să ateste conformitatea cu legislaţia sanitar-veterinară
-Avizul sanitar emis de Direcţia de Sănătate Publică
-Certificat constatator

La ce uşi batem

1. Firma de consultanţă
2. Direcţia Agricolă
3. Agenţia de Mediu
4. Direcţia Sanitar-Veterinară
5. Administraţia Financiară
6. Direcţia de Sănătate Publică
7. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
8. Agenţia de Plăţi
9. Primărie
10. Agenţia pentru Gospodărirea Apelor
11. Banca

Paşi de urmat

1. Stabilirea amplasamentului
2. Alegerea consultantului
3. Pregătirea documentaţiilor
4. Întocmirea planului de populare
5. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente
6. Întocmirea studiului de fezabilitate
7. Completarea cererii de finanţare şi întocmirea dosarului de aplicaţie
8. Predarea proiectului la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
9. Declararea eligibilităţii proiectului
10. Semnarea contractului de finanţare
11. Întocmirea proiectului tehnic
12. Întocmirea dosarelor de achiziţie
13. Implementarea proiectului
14. Întocmirea dosarelor de plată

image

În urma investiţiei, incubatorul de la Tărtăşeşti a fost complet automatizat

Adrese utile


www.apdrp.ro Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
www.madr.ro Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 800 644

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite