Speculatorii vor stabili direcţia cursului valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile înregistrate în pieţele financiare internaţionale influenţează atât cursul monedei naţionale, cât şi al celorlalte valute din regiune. În urmă cu două zile, bursele

Evoluţiile înregistrate în pieţele financiare internaţionale influenţează atât cursul monedei naţionale, cât şi al celorlalte valute din regiune.

În urmă cu două zile, bursele internaţionale aproape că s-au prăbuşit. Leul românesc, zlotul polonez, forintul maghiar sau alte valute central şi est-europene s-au depreciat faţă de euro. Ieri, economia americană a dezvăluit date pozitive, conducând şi la aprecierea monedelor din Europa emergentă. Adică, strânsa corelare a leului cu valutele din regiune înseamnă că rata de schimb va reflecta apetitul pentru risc al investitorilor străini.

Cursul de schimb al monedei naţionale se menţine la peste 3,17 lei/euro. Ieri, Banca Naţională a afişat o rată de schimb de 3,1743 lei/euro, cu 0,25 bani mai puţini decât nivelul înregistrat la începutul acestei săptămâni. Jucătorii din piaţa valutară românească se aşteaptă ca, în perioada următoare, tranzacţiile speculative să fie cele care stabilesc direcţia ratei de schimb.

Astfel, ieri, informaţiile pozitive venite din partea economiei americane au redus apetitul pentru risc, cel puţin la o parte din investitori. Astfel, monedele din pieţele emergene au câştigat teren comparativ cu principalele valute. Spre exemplu, atât zlotul polonez, cât şi forintul maghiar sau coroana cehească s-au apreciat comparativ cu euro.

Analiştii bancari spun că, pentru investitorii internaţionali, valute din Europa Centrală şi de Est sunt analizate în grup. Şi ultimul raport publicat de Banca Naţională arată faptul că rata de schimb a monedei naţionale are o evoluţie tot mai strâns corelată cu cea a valutelor de regiune.

Limitele de variaţie, impuse prin criteriile de la Maastricht

Mai mult, oficialii Băncii Naţionale spun că tendinţa de apreciere a leului şi a celorlalte monede din Europa Centrală şi Est are şi datorită faptului că aceste investiţii sunt privite ca o alternativă la plasamentele în monedele de circulaţie internaţională. Investitorii internaţionali consideră că, în acest moment, valutele din economiile central şi est-europene oferă un compromis bun între cerinţele de randament şi cele de risc.
Pe termen mediu, evoluţia monedei naţionale va urma o tendinţă de apreciere.

Totuşi, în perioada imediat următoare, tranzacţiile speculative pot determina inversarea trendului. Unii analişti consideră că, în momentul de faţă, cursul de schimb al leului variază într-un interval de +/-15%. Totuşi, paritatea centrală este dificil de definit. Spre exemplu, o depreciere a monedei naţionale cu 15% înseamnă o majorare a cursului de schimb până la 3,65 lei/euro.

Totuşi, jucătorii din piaţa valutară spun la unison că, în momentul de faţă, leul este supraevaluat. Chiar şi Banca Naţională ia în calcul, într-un scenariu extrem publicat în raportul asupra stabilităţii financiare, o depreciere a monedei cu aproximativ 20%.

Chiar dacă o asemenea creştere bruscă a ratei de schimb are şanse reduse să se producă, lunile imediat următoare vor aduce, cu siguranţă, o depreciere a leului. Spre exemplu, la contractele încheiate la Bursa Monetară, Financiară şi de Mărfuri din Sibiu indică un curs de aproximativ 3,20 lei/euro la sfârşitul lunii septembrie. Iar pentru finalul anului, estimările variază de la 3,19 lei/euro - contractele de la Sibiu - până la 3,60lei/euro - previziunile băncii daneze Danske Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite