Societăţile de stat care nu dau dividende, excluse din Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea îşi va schimba structura portofoliului de societăţi. Potrivit proiectului de ordonanţă suspus ieri dezbaterii în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului,

Fondul Proprietatea îşi va schimba structura portofoliului de societăţi. Potrivit proiectului de ordonanţă suspus ieri dezbaterii în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului, pachetele de acţiuni a 50 de firme incluse iniţial în portofoliu vor fi excluse din Fond, pe motiv că majoritatea dintre acestea nu au în propria politică distribuirea dividendelor.

Printre cei mai importanţi jucători din economia autohtonă, care vor părăsi structura portofoliului Fondului Proprietatea, se numără Companiile Naţionale ale Loteriei şi Imprimeriei, creanţele statului român la combinatul ucrainean de la Krivoirog, Societatea naţională de transport feroviar de marfă sau Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Dacă CEC încă nu a reuşit să se privatizeze, devenind pentru stat un subiect sensibil, Metrorex, o altă societate exclusă a ajuns o prezenţă nerentabilă în Fond pentru că nu dă dividende. Acelaşi motiv a fost găsit şi în privinţa Loteriei Române. Potrivit preşedintelui Fondului, Alexandru Păunescu, renunţarea la portofoliul Loteriei Română este argumentată de faptul că acestea nu erau rentabile, pentru că acordarea dividendelor nu intră în politica acestora. De exemplu, numai profitul Loteriei s-a situat la un nivel de 36,2 milioane de euro, aceşti bani fiind distribuiţi în programe guvernamentale cu caracter social şi cultural.

Pentru a se echilibra ponderea pachetelor de acţiuni, Fondul Proprietatea va primi o suplimentare de 10,22% din capitalul Petrom, participaţia companiei petroliere ajungând la un prag de 20,22%. De asemenea, şi cele mai importante companii din domeniul energetic, Nuclearelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz vor contribui la portofoliul Fondului cu o suplimentare a pachetelor de acţiuni.

Acţiuni pentru despăgubirea foştilor proprietari

Actul normativ dezbătut de guvern va stabili renunţarea la participaţiile deţinute în 50 de companii, incluse în portofoliu la înfiinţarea sa în 2005. Printre participaţiile mai importante care vor fi scoase se numără Loteria Română şi Imprimeria Naţională, care deţineau fiecare câte 20%, CEC cu 9,9% şi Romtelecom cu 20%. Suplimentările importante vor veni din partea Nuclearelectrica cu 26,75% din capitalul social, compania ajungând la un total de particpare de 46,75%. De asemenea, un plus de 16,5% din acţiuni vor veni de la Transelectrica. Societatea va ajunge la o deţinere totală de 31,5%. O altă companie importantă din domeniul energetic, Hidroelectrica, va "plusa" la rându-i participaţia la Fondul Proprietatea de la 20% la 32,1%. Pentru companiile de producţie şi transport de gaze, Romgaz şi Transgaz, proiectul indica o dublare a participaţiilor, de la 15% la 30% în cazul fiecărei societăţi. La CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, foste Electrica Oltenia, unde Fondul deţine 12%, proiectul de ordonanţă propune o majorare a participaţiei cu pachete suplimentare de câte 18%.

Renunţarea la portofoliile Metrorex sau Loteria Română este argumentată de faptul că acestea nu erau rentabile, pentru că acordarea dividendelor nu intră în politica acestora
Alexandru Păunescu
preşedintele Fondului Proprietatea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite