Slăbirea leului umflă ratele la împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea cursului de schimb îi constrânge pe clienţii băncilor să ramburseze, pentru creditele în euro, o sumă lunară mai mare cu peste 11% faţă de acum un an. Revenirea monedei naţionale pe un trend descendent în raport cu euro îi aduce din nou pe români în situaţia de a plăti rate mai mari la credite.

Românii care au de plătit rate la bancă nu au avut motive de bucurie în ultima perioadă. Dobânzile la credite au crescut atât la lei, cât şi la valută, pe fondul politicii monetare restrictive, respectiv a scumpirii finanţărilor externe. În plus, cei care au contractat împrumuturi în euro au de suferit şi de pe urma deprecierii înregistrate de leu în raport cu moneda unică.

Cursul de schimb a ajuns ieri la 3,7348 lei/euro, înregistrând o depreciere cu 11,43% în ultimele 12 luni şi cu 20% faţă de apogeul aprecierii de la începutul lui iulie 2007, când un euro era cotat la 3,1112 lei.

De exemplu, dacă în urmă cu un an clientul avea de plătit băncii o rată lunară de 500 de euro, acesta trebuia să scoată din buzunar 1.675,75 lei.

Presupunând că rata s-a menţinut la 500 de euro, deprecierea monedei naţionale îl constrânge pe contractantul împrumutului să achite astăzi băncii cu 191,65 de lei mai mult, adică 1.867,4 lei.

 În acelaşi interval, octombrie 2007-octombrie 2008, ratele la creditele în franci elveţieni au crescut cu peste 17% din cauza slăbirii leului în raport cu moneda exotică.

Miza pe leu elimină riscul deprecierii

Românii care au mizat pe leu au eliminat astfel riscul indus de deprecierea cursului de schimb. De altfel, există şi un principiu potrivit căruia este bine să te împrumuţi în moneda în care îţi câştigi veniturile. Totuşi, cele mai multe împrumuturi în valută sunt contractate pe termen lung şi au ca destinaţie achiziţionarea unei locuinţe. Ştiind  că peste şase ani este programată adoptarea euro, opţiunea acestora este de înţeles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite