Situaţie confuză pentru investitorii care au deţineri mai mari de 1% din SIF-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura obligaţie clară este raportarea pe bursă a pachetului de acţiuni la Societăţile de Investiţii Financiare În ultimele zile, mai mulţi investitori au dat curs unei instrucţiuni

Singura obligaţie clară este raportarea pe bursă a pachetului de acţiuni la Societăţile de Investiţii Financiare

În ultimele zile, mai mulţi investitori au dat curs unei instrucţiuni a CNVM şi au anunţat deţinerile de peste 1% din acţiunile unor societăţi de investiţii financiare. În preajma adunărilor generale ale acţionarilor, instrucţiunea îi (re)asigură pe administratorii SIF că acţionarii nu au drept de vot pentru ceea ce depăşeşte 1%. CNVM spune însă că aşteaptă noile normeş europene pentru reglementarea fondurilor de tipul SIF.

Practic instrucţiunea nu aduce nimic nou faţă de reglementările din iulie 2005. Atunci, Guvernul plasa la grămadă, într-o ordonanţă cu mai multe "măsuri financiare", un articol suplimentar la legea pieţei de capital - "orice persoană poate deţine, singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, acţiuni emise de către SIF-uri, dar nu mai mult de 1% din capitalul social al SIF. Acţionarul trebuia să informeze SIF, CNVM şi piaţa reglementată când ajunge la 1%. Acţiunile peste 1% nu mai aveau drept de vot şi trebuia să fie vândute în trei luni. Un misterios paragraf spunea că "CNVM va emite ( sine die -n.n.) reglementări pentru aplicarea acestui articol".

În martie anul acesta, a venit rândul acestor reglementări, prin instrucţiunea 1/2007. Practic aceasta prezintă forma declaraţiei care trebuie să fie prezentată la SIF şi operatorul de piaţă (dispare CNVM din ecuaţie -n.n) de către investitorul în cauză. De asemenea, instrucţiunea trimite la articolul din legea de bază a pieţei de capital care vizează vânzarea din oficiu a acţiunilor care depăşesc un anumit prag. Articolul 283 spune că, practic, acţiunile în cauză, care nu sunt vândute după trei luni, vor fi vândute de administrator, iar banii încasaţi sunt viraţi proprietarului.

Instrucţiunea 1/2007 întăreşte faptul că administratorul este răspunzător de aplicarea acestor prevederi. "Pentru că administratorul este cel care răspunde de activitatea companiei. CNVM nu poate decât să intervină în cazul în care este sesizat un abuz. Spre exemplu, în cazul în care un investitor îşi exercită dreptul de vot în baza unui pachet de acţiuni de peste 1%", spune Paul Miclăuş, vicepreşedintele CNVM.

Instrucţiunea Comisiei nu clarifică subiectul sensibil al vânzării acţiunilor. "Instrucţiunea nu putea să adauge la reglementările deja existente în lege", arată vicepreşedintele CNVM. Iulian Panait, preşedintele companiei de consultanţă financiară KTD Invest, subliniază faptul că "nu există norme care să reglementeze procesul efectiv. Sunt multe neclarităţi". Această situaţie se adaugă confuziei declanşate zilele trecute de promovarea şi apoi respingerea în Parlament a proiectului de majorare a deţinerilor la SIF de la 1% la 5%. La începutul acestei săptămâni, comisia juridică din Senat a aprobat iniţiativa senatorului Ionuţ Popescu (investitor notoriu pe bursă) de majorare a pragului, după care la numai o zi, comisia de buget finanţe a respins proiectul.

O problemă politică, spun investitorii străini

"Nu este oportună, în acest moment, majorarea pragului de deţinere, întrucât, pe de o parte, vor apărea din nou discuţii privind profiturile încasate nejustificat de <> , iar pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene există dezbateri privind reglementarea fondurilor de tipul celor în care se încadrează societăţile de investiţii", arată Paul Miclăuş. El aminteşte că, iniţial, legea pieţei de capital prevedea eliminarea oricăror restricţii privind deţinerile la SIF. Sub pretextul că SIF-urile îşi trecuseră în statut limite de 0,1%, ordonanţa din iulie 2005, iniţiată de Ionuţ Popescu, atunci ministru de finanţe, introducea practic, în lege, noţiunea de prag de deţinere. În acelaşi timp, pe piaţă cotaţiile SIF creşteau, ceea ce a alimentat speculaţiile privind profiturile pe care le-au înregistrat "persoanele iniţiate".

SIF-urile sunt printre puţinele titluri de pe piaţa de capital românească capabile să trezească interesul investitorilor străini de portofoliu. A dovedit-o şi reuniunea celor 200 de investitori organizată la Bucureşti, la începutul acestei luni, de către administratorul suedez de fonduri East Capital. Investitorul Robert Willemsen, cu plasamente de 300.000 de euro în fondul de risc al East Capital pentru Balcani, se interesează de discuţiile care sunt în Romţnia în jurul SIF-urilor. Aceasta în contextul în care fondul suedez deţine câte 1% din fiecare SIF.

"Aceste societăţi sunt un subiect politic delicat. Practic managerii SIF-urilor au impus să existe o limită a deţinerilor, pentru că se tem că investitorii vor da năvală şi astfel ar putea fi înlocuiţi. Dar cred că, în doi-trei ani, situaţia se va schimba, pentru că nu va mai putea fi menţinută, în Europa fiind, această limitare", explică Jacob Grapengiesser, directorul executiv al East Capital. Directorul spune că, potrivit practicii europene, practic societăţi precum SIF-urile nu limitează deţinerile acţionarilor.

Anunţuri privind deţineri de peste 1% la SIF-uri

Pe data de 15 martie, omul de afaceri din Galaţi, Cătălin Chelu, a ananţat că deţine, direct şi prin intermediul unor companii la care este acţionar, peste 1% din capitalul a patru Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Cea mai mare deţinere a lui Chelu este la SIF5 Oltenia, de 1,87%. Iar pe data de 28 martie au urmat două noi notificări: compania americană de gestionare a fondurilor de investiţii, Julius Baer Investment Management, deţine singură şi împreună cu alte persoane peste 1% din capitalul fiecărei SIF, iar ING Groep NV din Olanda deţine, prin intermediul entităţilor sale ING Bank NV şi ING Investments LLC, peste 1% din capitalul SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova. Totodată, ieri, a venit anunţul privind cea mai mare deţinere la un SIF. Compania cipriotă Ampelus Holding Limited deţine împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, pe care nu le-a specificat în comunicatul transmis BVB, 4,6%, din titlurile SIF 1.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite